Familia ta / Sarcina »

Sarcina la 40 de ani: care sunt riscurile?

Autor: Dorina Novac | 28 June, 15:15 | 0 comentarii

E o bucurie imensă, mai ales că ți-o doreai de mult timp. Da, poate prea mult timp. Bucuria vine însă la pachet și cu câteva temeri. Despre sarcina la 40 de ani, dar și despre posibilele riscuri ce pot apărea în cazul unei sarcini la o vârstă mai înaintată am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.


Trecerea anilor, chiar dacă aduce realizarea și împlinirea socio-profesională, nu este deloc în avantajul cuplurilor care-și doresc să devină părinți după 40 de ani. Dacă fertilitatea bărbaților nu suferă atât de mult – trecerea anilor nu afectează producerea de lichid seminal, ci mai degrabă calitatea și cantitatea acestuia, fertilitatea unei femei este mult afectată odată ce a depășit granița celor 35 de ani, ne-a spus dr. Vythoulkas. 

Înaintarea în vârstă determină o scădere accentuată a rezervei ovariene, în primul rând, dar și a calității ovocitelor ce pot ascunde, cel mai adesea, anomalii cromozomiale, riscul cel mai mare fiind de sindrom Down, ceea ce conduce la creșterea riscurilor de avort spontan și a malformațiilor congenitale. 
 
Obezitatea, printre cauzele infertilității

Odată cu vârsta vin și multe alte probleme ginecologice, printre cele mai des întâlnite fiind infecțiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin ce devin acute în timp a completat dr. Vythoulkas. 
 
Alți factori ce pot duce la scăderea fertilității sunt frecvența (mai) scăzută a raporturilor sexuale, precum și scăderea libidoului, îmbătrânirea endometrului (mucoasa ce căptușește fața internă a uterului), dar și kilogramele în plus, obezitatea fiind una dintre cauzele infertilității. 

Riscurile la care sunt supuse femeile

Indiferent dacă sarcina a fost obținută pe cale naturală sau prin fertilizare in vitro, viitoarea mămică este supusă unor posibile riscuri:
 
Diabet de sarcină sau gestațional - este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul că apare în timpul sarcinii și dispare după naștere; este factor de risc pentru apariția hipertensiunii în timpul sarcinii, iar copilul poate avea greutate crescută la naștere
Preeclampsie - este caracterizată printr-o valoare crescută a presiunii arteriale și un nivel proteic urinar crescut, duce la scăderea oxigenării fătului și uneori la probleme ale funcției hepatice, renale sau cerebrale la mamă
Hipertensiune arterială - sunt multe cazuri în care gravidele se confruntă cu hipertensiune arterială și, în mod normal, nu este periculoasa. Cu toate acestea, tensiunea trebuie monitorizată atent pentru că poate fi primul semn al preeclampsiei
Placenta Previa - reprezintă o anomalie de inserție a placentei, situata prea jos în uter, împiedicând creșterea firească a fătului
Placenta Abruptio - dezlipire prematură a placentei
Naștere prematură
 
În cazul bebelușilor ale căror mame au trecut de 40 de ani, posibilele riscuri sunt legate de naștere înainte de termen, de probleme cardiace generate de cauza calitatea ovulelor sau nedepistarea la timp a diabetului gestațional si hipertensiunii. De asemenea, pot avea o greutate mai mică la naștere sau pot suferi de diferite defecte genetice, precum sindromul Down (mai des des întâlnit), a completat dr. Vythoulkas. 

Sunt necesare investigații amănunțite

Pentru a preveni însă apariția complicațiilor, viitoarea mămică este bine să meargă la medic pentru monitorizări și investigații amănunțite. Unele dintre cele mai importante, din primul și al doilea trimestru de sarcina, sunt dublul și triplul test, ce urmăresc riscul de apariție a sindromului Down și de trisomie 13 și 18, precum și ce de defect de tub neural. 
 
Dacă aceste teste de screening prenatal indică un risc mare de anomalii cromozomiale, este probabil să urmeze un alt test important, amniocenteza - o metodă invazivă de diagnostic în cadrul căreia un ac este introdus în abdomen pentru a extrage și analiza o mică mostră de lichid amniotic.
 
Știai că ...
... statisticile spun că șansele ca o femeie de 40 de ani să rămână însărcinată pe cale naturală sunt de 20%?
 
 
Dr Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică- ginecologie, specializare în Infertilitate, www.vythoukas.ro
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »