Actualitate »

S-a lansat un navigator pentru pacientele cu cancer de sân

Autor: Cristina Mitrea | 12 February, 14:14 | 0 comentarii

Un navigator destinat pacientelor cu cancer de sân s-a lansat astăzi în cadrul unui eveniment la care au participat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, dr. Dragoș Median, oncolog Spitalul Filantropia, Oana Matei, reprezentant Roche România, inițiatorii proiectului, și  Ana Moldoveanu, fostă pacientă cu cancer.


Navigatorul explică pașii pe care trebuie să îi urmeze atât persoanele nediagnosticate, care merg la o primă consultație în urma unei suspiciuni, cât și pacientele diagnosticate cu cancer de sân. Ghidul pornește de la suspiciune, trecând prin ecografie sau mamografie (în funcție de vârsta pacientei), biopsie, rezultatul acesteia și deplasarea, dacă rezultatul este de tumoare malignă, la medicul oncolog și mai departe spre stadializare și tratamente. Fiecare pas este detaliat, explicându-se clar și pe înțelesul tuturor termenilor medicali utilizați.

După lansarea platformei educaționale www.canceruldesan.ro cu mai bine de un an în urmă, accesată până în prezent de peste 70 000 de vizitatori, Roche a dezvoltat în prezent un ghid care să arate unei paciente ce are de făcut din momentul în care bănuiește o problemă la sâni și până la tratament, dacă este cazul. „Navigatorul este disponibil în două variante, atât printat, cât și în mediul online, pe platformă. Practic, am construit acest navigator începând simplu, cu o schemă interactivă, din care fiecare pas poate fi extins și explicat pe scurt, o schemă care pornește de la suspiciune, acesta find practic primul moment în care o femeie palpează ceva. Urmează metodele imagistice, în funcție de vârsta pacientei, ecografi sau mamografie și, dacă este cazul, biopsie, rezultatul ei, tipul de tumoare pe care pacienta o are și așa mai departe. Am explicat și pașii suplimentari, care poate nu sunt foarte mult discutați, dar care credem că ar fi extrem de importanți pentru orice pacientă cu cancer de sân: determinarea profilului genetic, prezervarea funcției fertile sau consilierea psihologică. Fiecare pas se încheie cu linkurile pentru alte articole conexe, cu informații despre pasul respectiv”, a precizat dr. Oana Matei, reprezentant Roche România.

Navigatorul va fi distribuit și în secțiile de oncologie ale spitalelor din țară. De asemenea, 1500 de eșarfe de mătase pentru chimioterapie vor fi oferite pacientelor cu cancer de sân care se află în tratament în centre din București, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov și altele. Aceste eșarfe sunt realizate de Ana Moldovan, fostă pacientă cu cancer. Pe site-ul pe care l-a creat, www.baticuri-art.ro,  există tipuri diverse de baticuri, care se folosesc în mai multe moduri, pentru ca pacientele să se simtă cât mai confortabil pe timpul tratamentului cu chimioterapie.

Diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A, în 2009, Ana a reușit să se vindece și încearcă să fie un sprijin pentru alte persoane care trec prin ce a trecut ea. „Făcând chimioterapie, a început să-mi cadă părul. Pe lângă tratamentul care este foarte dur, când vezi și că-ți cade părul, te șochezi. Și nu știam ce să fac. Nu poți să stai toată ziua cu perucă. Și mi-a venit ideea: acasă sau când te duci la chimioterapie, trebuie să fii comodă. Și așa am început să-mi fac baticuri, turbane, ca să mă simt eu comod. Apoi, mi-am deschis un site, în 2011. Fără să vreau, pe lângă faptul că am făcut baticurile acestea și am început să le vând, am început să fac și psihologie cu clientele mele, am povestit tot ce mi s-a întâmplat, cât de neinformată am fost eu, dar am avut noroc să fiu tratată foarte bine în Institutul Oncologic din Cluj. Și probabil că datorită tratamentului astăzi sunt în viață și pot să dau sfaturi și altor persoane care trec prin acest diagnostic”, a mărturisit Ana Moldovan.

Cum prevenim cancerul de sân?

Deși nu există metode clare de prevenție, stilul de viață poate crește sau scădea riscul de cancer la sân. Astfel, pentru a scădea riscul, mai ales dacă printre rude (mamă, mătușă, bunică) există persoane care au avut cancer de sân, se recomandă:

  • limitarea alcoolului (maxim o halbă mică bere pe zi sau o jumătate de pahar de vin)
  • renunțarea la fumat
  • adoptarea unei alimentații echilibrate (se pare că dieta de tip mediteranean este recomandată de mulți medici ca fiind utilă)
  • efectuarea de exerciții fizice moderate (aproximativ 25 de minute pe zi)
  • evitarea expunerii la poluanți

În România nu există un program de screening pentru cancerul de sân, așa că, pentru siguranța proprie, e bine ca fiecare femeie să își autopalpeze sânii lunar și, o dată pe an, să meargă la ecografie, dacă are sub 45 de ani; dacă a depășit această vârstă, se recomandă mamografia. Cu cât o tumoare este descoperită mai rapid, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »