Familia ta / Sarcina »

Riscurile și avantajele nașterii în apă

Autor: A.C. | 26 September, 10:20 | 0 comentarii

Dureri mai mici şi travaliu mai scurt sunt două dintre motivele pentru care gravidele aleg să nască în apă. Totuşi, metoda este puţin practicată în România.


Naşterea în apă necesită pregătire anterioară. Viitoarea mămică trebuie să urmeze cursuri din luna a cincea, când învaţă să respire corect, să se încordeze şi să se relaxeze. Acestea sunt completate de cele mai multe ori şi de exerciţii de gimnastică. Cu două-trei săptămâni înainte trebuie să aibă loc o discuţie între mămică şi medic sau moaşă, care îi va explica acesteia cum va decurge travaliul.

În România, procedura nu este decontată de stat și costă cel puțîn o mie de euro. Nașterea se face în bazine speciale, iar apă trebuie să întrunească anumite condiții. Doar câteva clinici din Timișoara, Brașov, Constanța și Botoșani oferă astfel de servicii. 

“Apa la o anumită temperatură este un mediu în care durerea din timpul travaliului se poate reduce foarte mult. Se consideră că pentru bebeluș este o naștere mai blândă. Numai femeile care au avut o sarcină fără riscuri pot naște în apă” a declarat Vania Limban, moașă nașteri în apă de peste 10 ani, la Antena 1. 

“Statul asta în apă poate să mascheze anumite dureri sau poate o ruptură uterină să o mascheze. Câteodată știm cu toții, că femeia are nevoie de o epiozotemie, și lucrul asta e mai greu de realizat în apă. La fel și după ce s-a născut copilul. Copilul iese și poate să înghită acel lichid în care naște mama, chiar dacă la început este o apă sterilă, după aia nu mai e sterilă”, spune medicul Cristian Posea, de la Spitalul Cantacuzino.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »