Psiho / Depresie »

Redu anxietatea și depresia cu ceai de sunătoare

Autor: Cristina Mitrea | 06 March, 13:27 | 0 comentarii

Anxietatea și oboseala determinate de o stare depresivă pot fi înlăturate cu ajutorul acestei plante cu floricele galbene în formă de stea. Medicii sunt de acord că, în cazul depresiilor moderate, sunătoarea poate reprezenta un adjuvant demn de luat în seamă.


Iubitoare de zone însorite, sunătoarea crește și la noi în țară și este folosită din timpuri străvechi ca remediu pentru depresie, agitație, oboseală și insomnie. Femeile o mai folosesc și pentru a ușura simptomele menopauzei, precum bufeurile și schimbările de dispoziție.

Anumite studii efectuate în mai multe țări au arătat că efectele pe care le-a avut sunătoarea asupra persoanelor suferind de depresie moderată au fost similare cu cele conferite de antidepresive clasice. În plus, pacienții care s-au tratat cu sunătoare s-au confruntat cu mai puține efecte adverse, ceea ce le-a crescut complianța la acest tratament.

Sunătoarea diminuează nervozitatea și agresivitatea și crește capacitatea organismului de a face față stresului, prin scăderea nivelului de cortizol. În plus, pentru persoanele care suferă de insomnie, acționează ca somnifer natural, inducând un somn liniștit.

În ceea ce privește menopauza, s-a constatat că o combinație de sunătoare și cohoș negru ajută la reducerea valurilor de căldură și a stărilor de tristețe asociate cu această perioadă.

Faptul că este un remediu natural nu înseamnă că poate fi administrat în orice cantitate și pe orice perioadă de timp. Sunătoarea nu trebuie utilizată în cantități mai mari decât cele recomandate, deoarece supradozarea poate cauza reacții adverse.

„Simpla administrare de sunătoare nu este suficientă în depresie. Deși este cel mai eficient remediu natural pentru această afecțiune, nu este de ajuns pentru vindecare. În depresie, din cauza riscului de tendințe suicidare, pacientul trebuie ascultat, sprijinit și apărat de propriile impulsuri pe care nu le mai poate controla. În ceea ce privește riscurile automedicației, sunătoarea are efect asupra nivelului de serotonină și asupra metabolismului medicamentelor în ficat. Deoarece interacționează cu un număr mare de medicamente, cărora le poate scădea efectul sau le poate crește toxicitatea, este necesar sfatul unui specialist înainte de administrare. Sunătoarea trebuie evitată pe perioada expunerii la soare, din cauza riscului de fotosensibilitate. Durata tratamentului este foarte importantă: se administrează în cure de 2-3 luni, cu pauze. Administrarea îndelungată, fără pauze, poate să genereze simptome neplăcute precum: colici, nevralgii, tulburări de somn, migrene, amețeli, gură uscată, alergii cutanate”, spune Dr. Maria Olingheru (foto), medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie, homeopatie și acupunctură la Centrul Medical Alexis din București.

Cum se administrează

Infuzie: Pentru a obține un ceai de sunătoare, toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 lingură de plantă uscată și lasă la infuzat 15 minute. Strecoară și bea pe stomacul gol, 1 cană de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Macerat la rece: Pune 250 ml apă rece peste peste 1 lingură cu plantă, lasă amestecul 8 ore la temperatura camerei, apoi strecoară. Bea câte 1 cană de macerat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, cu aproximativ 30 de minute înainte de masă.

Pulbere: Macină cu râșnița electrică o cantitate de plantă uscată. Ia câte 1 linguriță de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Ține pulberea sub limbă un sfert de oră, după care o poți înghiți împreună cu un pahar cu apă.

Comprimate: Se găsesc la magazinele naturiste și  se eliberează fără rețetă. Se ia câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, într-o cură care e bine să dureze aproximativ 3 luni.

Atenție! Sunătoarea este contraindicată în tulburările psihice severe, precum psihozele sau tendința de suicid.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »