Sanatatea ta / Ce te doare »

Recunoaște ulcerul de la primele simptome!

Autor: Daniela Purcaru | 18 September, 18:05 | 0 comentarii

În ciuda părerii unora, stresul și alimentele condimentate nu provoacă instalarea ulcerului, cu toate că pot accentua simptomele. Principala cauză o reprezintă bacteria Helicobacter pylori. Printre factorii care favorizează apariția bolii se numără și administrarea pe o perioadă lungă de timp a aspirinei și a analgezicelor de tipul ibuprofenului.


Arsuri și dureri stomacale

Unul dintre simptomele frecvente ale ulcerului nu este întotdeauna durerea de stomac, ci o senzație de arsură. Durerea și arsurile apar în general între mese și pe parcursul nopții, când acidul gastric este secretat la nivelul stomacului și nu există alimente pentru a acționa ca un tampon. Administrarea unui antiacid poate calma stomacul temporar, dar asurile și durerea reapar până când ulcerul este tratat corespunzător, la sfatul unui specialist.

Reflux gastroesofagian

Din cauza hiperacidității, pe lângă durerile de stomac apar nu doar arsurile gastrice, ci și regustarea sau refluxul gastroesofagian. Alte semne, precum balonarea, senzația de preaplin. Dacă medicamentele antiacide reduc intensitatea simptomelor pentru o vreme sau dacă se ivesc indiferent de ceea ce mănânci, ar fi bine să-ți faci un control medical de specialitate.

Citește și: Alimente permise și interzise în ulcer

Greață și vărsături

Pe măsură ce ulcerul evoluează, inflamația provoacă niște contracții intermitente care dau greață și vărsături. Dacă musculatura abdominală se contractă cu putere, poate cauza vărsături grave. Aceste simptome se ivesc deoarece ulcerul creează un blocaj în stomac, iar alimentele digerate nu pot trece cu ușurință în intestinul subțire. Medicul gastroenterolog poate determina cauza apariției ulcerului și-l poate trata cu medicamente antiacide sau indica un alt tip de tratament.

Atenție!

Un scaun de culoare închisă, neagră poate fi semnul prezenței sângelui digerat.

Durere în piept sau durere de spate

Uneori, durerea de stomac poate iradia spre piept sau spre spate. Pe măsură de evoluează și nu se intervine cu tratamentul necesar, durerea devine mai intensă, mai ales atunci când se produce o perforare. Se poate ajunge la un caz de urgență medicală. De aceea, la orice suspiciune de ulcer, este necesar să mergi la un medic specialist, pentru a verifica dacă este vorba despre o afecțiune serioasă sau nu.

Citește Click! Sănătate în varianta digitală

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »