Familia ta / Copii »

Recunoaște simptomele meningitei!

Autor: Dora Chelariu | 08 June, 17:50 | 0 comentarii

Indiferent de cauza ei, meningita este o boală gravă, care necesită tratament imediat, deoarece pune sănătatea micuțului tău în pericol. Confundată uneori cu răceala sau gripa, există câteva manifestări care o dau de gol, pe care nu trebuie să le ignori.

Meningita reprezintă  inflamația meningelor, membrane care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării și poate avea 2 cauze majore: virusurile – meningită virală sau bacteriile – meningită bacteriană. În general, forma virală are un prognostic bun; în schimb, meningita bacteriană poate lăsa sechele neurologice sau poate duce la deces.

Febra și durerile de cap, printre simptome

Printre manifestările care ar trebui să te alarmeze la copil se numără febra, pierderea poftei de mâncare, convulsiile, durerile de cap, sensibilitatea la lumină, rigiditatea gâtului, starea de amețeală, grețurile și vărsăturile. Dacă 3 dintre aceste simptome apar simultan, e posibil ca micuțul să sufere de meningită. Pot apărea și dureri de stomac, extremități reci, frisoane, dureri musculare sau probleme de respirație. Mergi imediat la medic pentru a primi un diagnostic corect.

Refuzul hranei îngrijorător la nou-născuți

La copiii mai mici de 2 ani e bine să acorzi atenție sporită oricărei schimbări de dispoziție. Agitația sau somnolența excesivă, refuzul hranei, plânsul ce nu poate fi calmat, ascuțit, dar și vărsăturile trebuie monitorizate cu atenție.

Ce presupune diagnosticul

Medicul va analiza temperatura, tensiunea, pulsul și cantitatea de oxigen din sânge, pentru a stabili un diagnostic. Iritația pielii și amorțirea gâtului cer administrarea de urgență a unui antibiotic venos. Pot urma o serie de alte analize, precum puncție lombară, tomografie, radiografie sau diferite teste de sânge.

Posibile complicații

În cazurile nefericite, meningita bacteriană poate duce la probleme neurologice, precum pierdereau auzului, afectarea vederii, dificultăți uletrioare de memorare și învățare și chiar deces. Se va impune un control ORL ulterior și intervenții rapide specifice pentru a preveni aceste complicații severe și ireversibile.

Citește și: Cum să previi complicațiile meningitei

Tratamentul corespunzător

În cazul meningitei virale, tratamentul se adresează simptomelor. Deseori este de ajuns administrarea de analgezice și antipiretice, alături de recomandarea de a fi consumată o cantitate cât mai mare de lichide. Meningita bacteriană necesită un tratament cu antibiotice sau medicație specială pentru reducerea presiunii intracraniene. Copilul trebuie monitorizat atât cât se află sub tratament, cât și după terminarea acestuia, pentru a urmări evoluția stării de sănătate.

Info

Streptococul este cea mai întâlnită bacterie care cauzează meningita la copii și adulți tineri.

Este o boală contagioasă

Cei mai predispuși în a dezvolta meningita sunt de obicei micuții cu un sistem imunitar slăbit, cei care suferă de anemie feriprivă sau copiii care au suferit un traumatism cerebral, însă oricine poate contracta boala. Cei din jur trebuie să aibă grijă la folosirea în comun a veselei și la igiena riguroasă a mâinilor.

Știai că...
...vaccinul de imunizare contra Haemophilus reduce riscul îmbolnăvirii de anumite forme de meningită bacteriană.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »