Actualitate »

Raed Arafat: ”Chiar dacă te vaccinezi şi totuşi răceşti, este mult mai bine decât să faci gripă”

Autor: A.C. | 07 February, 16:25 | 0 comentarii

Zeci de oameni au murit în România din cauza gripei. Niciunul dintre ei nu era vaccinat. Cea mai eficientă metodă de protecție este imunizarea cu vaccin antigripal.


Pe lângă simptome neplăcute cum ar fi durerile de cap, cele musculare și de gât, febra, tusea și oboseala accentuată, virusurile gripale pot da și complicații, cea mai frecventă fiind penumonia. Sinuzita, bronșita și otita medie sunt alte complicații care pot să apară în urma unui episod de gripă. Medicul Raed Arafat a explicat ce înseamnă de fapt vaccinarea și de ce este atât de importantă pentru populație. 

„În momentul în care nu se mai vaccinează oamenii şi în momentul în care majoritatea populaţiei nu se mai vaccinează, atunci încep să apară epidemiile grave şi încept să apară decesele într-un număr foarte mare.

Vaccinurile, până acum, au salvat sute de mii de vieţi şi au prevenit milioane de îmbolnăviri, de foarte multe boli. Cine vine şi spune că vaccinurile nu sunt bune, înseamnă că el sau ea, neagă evidenţa de sute de ani, de peste o sută de ani, care arată diferenţa dintre când nu erau vaccinurile şi acum, când sunt vaccinurile.

Unele au fost eradicate datorită vaccinurilor. Aşa ca să vii să spui că vaccinurile nu sunt bune, trebuie să ai o probă ştiinţifică în acest sens.

Vaccinul poate preveni o îmbolnăvire gravă. Chiar dacă te vaccinezi şi totuşi răceşti sau faci o formă de răceală mai uşoară, este mult mai bine decât să faci gripă în forma sa agravată şi să ajungi, într-adevăr, să fii internat, să fii pus în terapie intensivă şi poţi să îţi pierzi viaţa. Deci, vaccinul are un efect de prevenire dovedit ştiinţific şi trebuie acest lucru să fie luat în considerare”, a  spus Raed Arafat, la Antena Stars.

Ce trebuie să știi despre vaccinarea antigripală

Se administrează anual

Vaccinarea antigripală oferă o protecție de minimum 6 luni, însă tulpina virusului se reproduce în fiecare an. Din acest motiv, vaccinul trebuie repetat anual, întrucât tulpina care declanșează gripa într-un sezon va fi diferită de cea din anul precedent.

Vaccinul are în compoziție tulpini virale inactive, care, odată ajuns în organism, determină sistemul imunitar să producă anticorpi, cu rol de protecție împotriva unei eventuale infecții. Întrucât tulpina virusului suferă modificări, când o persoană intră în contact cu o tulpină nouă, se poate îmbolnăvi de gripă, chiar dacă a fost vaccinată. Este recomandat ca imunizarea să se efectueze imediat după ce vaccinul este disponibil în farmacii sau la medicii de familie, deoarece își face efectul în 2 săptămâni de la administrare. Vaccinul antigripal nu oferă protecție împotriva răcelilor sezoniere.

Efectele adverse sunt izolate

Deoarece tulpina virusului este inactivă, ea nu poate declanșa gripa după vaccinare, însă unele persoane pot avea anumite reacții adverse de scurtă durată în locul injectării, cum ar fi durere, eritem sau prurit. Mai rar se declanșează febra, cefaleea, frisoanele sau vărsăturile, însă simptomele durează 1-2 zile. Vaccinul antigripal nu se administrează persoanelor care suferă de răceală sau de alte infecții respiratorii și celor care sunt alergice la substanțele componente ale vaccinului, în special la ouă.

Recomandată și gravidelor

Deși imunizarea este recomandată tuturor, sugarii, vârstnicii (peste 65 de ani), gravidele și persoanele care suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi astm sau boli de inimă, sunt cele mai predispuse la complicațiile gripei. Vaccinul antigripal este recomandat și femeilor însărcinate, deoarece ele sunt mai sensibile și pot să se molipsească mai ușor. În același timp, dacă sunt vaccinate, vor fi imunizați și copiii nenăscuți pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »