Actualitate »

Provocări și soluții pentru testarea și inițierea tratamentului la timp pentru pacienții cu HIV și hepatite virale în Europa

Autor: Redacția | 29 January, 12:35 | 0 comentarii

Conferința HepHIV 2019 marchează orientarea către strategii integrate care să permită acțiuni simultane la nivel european în relație cu testarea pentru infecțiile cu HIV, hepatitele virale și alte boli infecțioase, inclusiv bolile cu transmitere sexuală (BTS) și tuberculoza (TB). În acest context are loc și redenumirea HIV in Europe, care devine astfel EuroTEST. 

HepHIV 2019, desfășurat în premieră în România, reunește experți din 20 de țări - profesioniști din domeniul medical, experți în sănătate publică, reprezentanți ai societății civile și factori de decizie, care aduc în prim-plan răspunsul Europei la aceste probleme de sănătate publică.

Astfel, se urmărește identificarea de soluții axate pe îmbunătățirea testărilor, diagnosticarea timpurie și inițierea la timp a tratamentului pentru pacienții din Europa.

„România este o dovadă elocventă pentru progresul făcut în Europa Centrală și de Est, dar în același timp atrage atenția asupra pașilor care încă mai trebuie parcurși raportat la combaterea acestor patru boli infecțioase.”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș", Co-președinte local HepHIV 2019.

Deși ratele cazurilor de hepatită B, hepatită Cși BTSraportate au înregistrat un trend descendent în ultimii ani, în România, în 2016, țara noastră a avut una dintre cele mai ridicate rate de cazuri de TB din UE și din SEE(Spațiul Economic European). Totodată, în privința HIV, România se află în topul țărilor din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește numărul persoanelor diagnosticate târziu: 60% dintre cei diagnosticați cu HIV, în România, în 2017, față de 53%- media din regiune,potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile(ECDC). Totodată, legislația continuă să reprezinte o barieră în ceea ce înseamnă accesul la testări, mai ales având în vedere politicile care incriminează „munca sexuală” și lipsa reglementărilor legislative pentru ca persoane fără pregătire medicală să poată fi formate pentru a efectua testări HIV.

În perioada 2008 – 2017, în România au fost înregistrate în total aproximativ 23.000 de noi cazuri de infecții cu HIV, mai arată ECDC.

„Regiunea Europei de Est și a Asiei Centrale continuă să se confrunte cu dificultăți politice, legale și tehnice în ceea ce privește răspunsul împotriva HIV, a hepatitelor virale, abolilor cu transmitere sexuală și a tuberculozei, în special în cazul populației aflate la risc. Organizarea acestei conferințe la București poate aduce în prim-plan aceste probleme din zonă și poate ajuta la generarea schimbării de care este nevoie”,a precizatDr. Jürgen Rockstroh - Director al Clinicii HIV, Universitatea din Bonn, Germania, Co-președinte HepHIV 2019 și co-președinte al Comitetului de coordonare al EuroTEST.

Programul științific al Conferinței HepHIV 2019 prezintă proiecte de cercetare și intervenții de la nivelul întregii Europe, care abordează în mod eficient mai multe boli infecțioase și cresc astfel numărul persoanelor testate și care, odată diagnosticate, sunt incluse în tratament. În plus, aproape 20 de sesiuni și rezumate din programul științific se concentrează pe studii de cercetare din Europa de Est și Asia Centrală.

Pentru a marca deschiderea HepHIV2019, inițiativa HIV in Europese redenumește oficial și devine EuroTEST. Scopul redenumirii în EuroTEST este extinderea domeniilor de acțiune, pentru a include concomitent hepatitele, HIV, BTS și TB. EuroTEST își propune să utilizeze strategii integrate pentru a contribui la creșterea detectării timpurii și la inițierea cât mai devreme a tratamentului, pentru rezultate mai bune din punctul de vedere al stării de sănătate și prevenirea riscului de transmitere ulterioară a bolilor.

Inițiativa HIV in Europe a fost lansată în 2007 ca o modalitate de a atrage atenția asupra importanței diagnosticării și îngrijirii timpurii pentru persoanele infectate cu HIV. Deși inițiativa s-a concentrat inițial doar pe HIV, experiența a dovedit că HIV, hepatita B și hepatita C se suprapun raportat la modul de transmitere și afectează categorii de populație comune, iar prin urmare, inițiativa și-a intensificat eforturile începând cu 2013 pentru a acorda prioritate și hepatitelor. De la inițierea sa, HIV in Europa a clădit o platformă europeană în care reprezentanți ai societății civile, instituțiile de politică sanitară, unitățile de îngrijire și instituțiile europene de sănătate publică să colaboreze pentru influențarea politicilor în domeniu, pentru împărtășirea experiențelor și construirea unei baze de dovezi din practică pentru a sprijini diagnosticul și îngrijirea timpurii pentru persoanele cu HIV și hepatite virale din Europa. EuroTEST va continua această direcție, dar cu un focus suplimentar pe BTS și TB.

„Datele prezentate la HepHIV2019 demonstrează că programele și inițiativele existente au implementat deja în mod eficient strategii de testare integrate. Schimbarea numelui în EuroTEST și includerea BTS și TB vor contribui la sprijinirea eforturilor actuale prin recunoașterea realizărilor lor și prin crearea unui fundament pentru un sprijin sporit din partea factorilor de decizie și a stakeholderilor în relație cu strategiile de testare integrate”, a menționat Daniel Simões, Institutul de Sănătate Publică, Universitatea din Porto, Portugalia, Co-președinte al Conferinței HepHIV2019, și co-președinte al Comitetului de coordonare EuroTEST.

Extinderea domeniului de acțiune în ceea ce privește bolile infecțioase în cadrul EuroTEST este reflectată și de inițiativele actuale din Europa care încurajează eforturile integrate de testare și prevenire, inclusiv politica Uniunii Europene privind HIV/SIDA, TB și hepatite, Acțiunea Comună „INTEGRATE”, finanțată de UE, Săptămâna Europeană a Testării, câteva publicații și ghiduri recente ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, care includ ghidurile de sănătate publică pentru integrarea testărilor pentru VHB, VHC și HIV, precum și recomandările comune ale ECDC și OEDT (Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie) privind prevenirea virusurilor transmise prin sânge în penitenciare.

Conferința HepHIV2019 și EuroTEST recunosc importanța strategiilor integrate de testare și invită comunitatea europeană a factorilor de decizie politică, ONG-urile, profesioniștii din domeniul sănătății și instituțiile de sănătate publică să sprijine sinergiile dintre bolile prezente simultan și să elimine barierele din legislație.

Referindu-se la tema HepHIV2019 – Provocările în testarea și îngrijirea integrate, la timp, dr. Cristiana Oprea, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, membru al Consiliului de conducere al Societății Clinice Europene de SIDA și membru al Comitetului de Organizare HepHIV2019adaugă: „Nu putem lăsa aceste provocări să ne descurajeze, ar trebui să folosim dezbaterile din cadrul HepHIV2019 pentru a ne ghida în continuarea eforturile pentru a testa cât mai mulți oameni și a-i include în tratament mai devreme. Ar trebui să implementăm o abordare multidisciplinară, care să includă politici naționale pentru testarea de rutină pentru aceste boli, atunci când este cazul, să îmbunătățim programele de reducere a efectelor nocive și îngrijirea continuă, în special pentru populațiile-cheie, iar accesul egal la testări și tratament ar trebui să fie garantat în toate regiunile europene.”

Conferința HepHIV 2019 de la București este organizată sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

De la lansare, conferința este organizată de către HIV in Europe și partenerii afiliați, în timp ce ediția din 2019 este organizată împreună cu Acțiunea Comună INTEGRATE, derulată pe o perioadă de trei ani și finanțată de UE.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »