Familia ta / Adolescenti »

Prezența îndelungată pe rețelele sociale crește riscul de depresie al adolescentelor

Autor: Cristina Mitrea | 20 February, 10:46 | 0 comentarii

Adolescentele care petrec mult timp pe rețelele sociale au un risc de depresie mai mare decât al băieților, arată un studiu recent. Mai exact, aproximativ 40% dintre fetele care petrec mai mult de 5 ore în social media au arătat simptome depresive, în timp ce pentru băieți procentajul e mai mic, de 15%.


La studiu au participat 11 000 de tineri de 14 ani și, cu toate că deocamdată cercetătorii nu pot spune sigur că utilizarea exagerată a rețelelor sociale cauzează probleme psihice, încep să apară dovezi în această direcție. Studiul a mai arătat că tinerii care petrec mult timp pe Facebook, Instagram și alte rețele dorm mai puțin decât ar fi normal pentru vârsta lor și, mai grav decât atât, două treimi dintre fete au declarat că au fost hărțuite verbal pe aceste rețele. Un sfert dintre băieții participanți la studiu au declarat că și ei au fost agresați verbal.

Riscul de depresie al fetelor care stau multe ore pe rețelele sociale este accentuat de faptul că multe persoane pe care le urmăresc fac tot posibilul să posteze poze perfecte și să le arate celorlalți viețile lor fără cusur. Astfel, multe adolescente nesigure pe ele, care nu au vieți ieșite din comun, ajung să aibă o stimă de sine scăzută și să fie nemulțumite de corpurile lor, de aspectul fizic general și de realizările lor.

Ce poți face, ca părinte?

  • Discută cu ea despre timpul pe care e bine să îl petreacă pe rețelele sociale, sugerându-i și alte activități care să o țină departe de internet de-a lungul zilei.
  • Asigur-o de faptul că, dacă cineva i se adresează nepotrivit pe rețelele sociale sau se simte amenințată, poate veni cu încredere să-ți vorbească și să găsiți împreună o soluție.
  • Atrage-i atenția fetei tale că nu tot ce se postează pe rețelele sociale este adevărat și că, dacă oamenii aleg să posteze doar lucruri frumoase, nu înseamnă că viețile lor sunt ideale sau că nu au probleme niciodată.
  • Explică-i că un ten perfect dintr-o poză pe care o vede pe internet poate fi obținut ușor cu ajutorul machiajului sau al programelor de editare foto și că sunt puține șanse ca o figură să arate așa în mod natural. Spune-i că e firesc să își dorească și ea să arate bine, dar să facă acest lucru pentru ea, nu pentru a-i impresiona pe alții. Arată-i cum să se alimenteze echilibrat și cum să se îngrijească potrivit vârstei și îndrept-o spre un sport care îi place, subliniind că frumusețea înseamnă în primul rând sănătate. Foarte important, ai grijă ce model îi oferi: un adolescent are nevoie să vadă că părinții lui sunt oameni mulțumiți de aspectul lor fizic, siguri pe calitățile lor intelectuale și încrezători în propriile forțe.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »