Actualitate »

Prevenția și educația copiilor - esențiale pentru scăderea riscului de diabet zaharat

Autor: Cristina Mitrea | 09 October, 15:55 | 0 comentarii

Rezultate îngrijorătoare în urma unui program de prevenție a diabetului: 30,16% dintre copiii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.

Proiectul „înCerc”, demarat de Asociația Medicover și finanțat integral de Fundația Jonas & Christina Jochnick, a prezentat astăzi primele rezultate, în cadrul unei conferințe naționale.

La eveniment au participat George Istrate - Director General al Asociației Medicover, Georgiana Apreutesei - Manager Proiect,  Adrian Peake - Director General Medicover România, Laurențiu Luca - Director General Synevo România, Daniela Călugăru - Inspector General la Ministerul Educației Naționale, Prof. Univ. Dr. Maria Moța - medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Asociației Medicover, Dr. Florinela-Adina Cîrstina - președinte al Consiliului Științific al Programului “înCerc”, Marcin Radziwill - Președintele fundației Medicover din Polonia, Adrian Dobre - primarul Municipiului Ploiești și prof. Oprea Nicolae Angelescu de la Inspectoratul Școlar Județean Prahova.

Programul de Prevenție a diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației a fost lansat în 2017 în școlile din municipiul Ploiești, unde au fost evaluați 1343 de copii, elevi ai claselor a V-a, cu vârste de 10 și 11 ani. Acțiunea a demarat la Ploiești deoarece județul Prahova are prevalența diabetului cea mai ridicată din România. În prezent, programul „înCerc” este în curs de implementare și în municipiul Cluj-Napoca.

Rezultatele trag un semnal de alarmă: 30,16% dintre copiii evaluați au risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Printre elevii examinați, s-au regăsit 186 de copii supraponderali și 278 de copii cu obezitate de diferite grade, iar 353 de copii aveau tensiunea arterială crescută. Rezultatele au mai arătat că sportul nu prea mai face parte din viața copiilor, cei mai mulți având o capacitate de efort fizic scăzută.

Obiectivele programului au fost identificarea copiilor cu risc de a dezvolta diabet zaharat sau alte boli ale civilizației și generarea unui raport de sănătate pentru copil și trimiterea lui către părinți. Copiii depistați cu risc de diabet încep Asistența individuală Integrată, care constă în 6 sesiuni de consiliere împreună cu părinții - familia discută cu un medic generalist, un nutriționist, un specialist în activitate fizică și un psiholog în încercarea de a îmbunătăți stilul de viață al copilului.

Adrian Peake, Director General Medicover România, a spus că în focusul trebuie să fie pe prevenție și educație. E indicat ca fiecare persoană să-și asume responsabilitatea pentru starea de sănătate proprie, deoarece diabetul de tip 2 e o boală cauzată de stilul de viață. Laurențiu Luca - Director General Synevo România consideră că este fundamental ca acest program să aibă suportul comunității locale și pe cel al profesioniștilor din domeniul sănătății, deoarece în ultima vreme costurile cu problemele de sănătate cresc exponențial din cauza stilului de viață. Programul este foarte util pentru că vine cu date concrete: „Prevenția este mult mai bună decât tratamentul. Dar ca să avem prevenție, trebuie să avem date certe, actualizate.”

Adrian Dobre, primarul municipiului Ploiești, a declarat că se află în pregătire o serie de acțiuni care să susțină mișcarea de prevenție a diabetului zaharat, precum worskshopuri cu specialiști în nutriție, la care să fie prezenți copiil și a părinți sau evenimente cu bucătari care să îi învețe pe participanți să gătească sănătos la ei acasă.

Lupta împotriva epidemiei de diabet

Prof. Univ. Dr. Maria Moța a precizat că în prezent avem parte de o epidemie de diabet și că e nevoie de susținere administrativă, a mediului academic și a ministerelor, precum și de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a diminua această problemă. Proiectul „înCerc” este unul care presupune eforturi uriașe și un necesar de resurse imens, dar este extrem de util pentru viitorul copiiilor.

„Sper că acesta va fi programul-pilot pentru un program național de prevenție derulat în cadrul Ministerului Sănătății”, a subliniat dumneaei, „dar până atunci fiecare punem o piesă de puzzle și iată că piesa cea mai importantă, un program structurat, de o asemenea dimensiune se derulează în România”.

De ce e nevoie de prevenție

Diabetul și obezitatea merg mână în mână, pentru că oamenii prezentului nu mai aleargă să-și procure hrana și, în general, fac mult mai puțin efort fizic decât ar fi necesar pentru o stare optimă de sănătate: „Acum alimentele vin peste noi, nu mai e nevoie de a face un efort suplimentar. Progresele tehnologice, începând cu transportul cu mașina, robotizarea bucătăriei, telefonia mobilă, toate ne-au redus practic consumul caloric”, a afirmat Prof. Moța. Mâncatul mult și nesănătos ne dăunează, iar fast-food-ul la care apelează multe persoane creează dependență - și nu una psihologică, ci una la nivel metabolic.

Studiile arată că, în lume, în ultimii 30 de ani, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a crescut cu 100%. Statisticile realizate în 1992 indicau 100 milioane de diabetici la nivel mondial, iar în 2017 s-a ajuns la 425 de milioane. În prezent, prevalența diabetului în România la populația adultă este de 11,6%.

Factorii de risc în diabet

Există două feluri de factori de risc: unii care nu depind de noi (istoria familială, vârsta înaintată, genul - bărbații cu diabet sunt mai mulți decât femeile) și unii pe care îi putem influența - și aici intervine rolul esențial al prevenției - precum supraponderea și obezitatea, alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul crescut de alcool, stilul de viață sedentar, stresul.

Simptomele diabetului zaharat

  • Senzația de sete (se consumă chiar și 10 l de apă pe zi)
  • Urinat mult și des
  • Scădere în greutate, deși există poftă de mâncare și mai ales de dulciuri
  • Astenie fizică
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »