Actualitate »

Prevenția și depistarea precoce sunt esențiale în cancerele de cap și gât

Autor: Cristina Mitrea | 13 September, 13:40 | 0 comentarii

Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului și Gâtului (SRPOCG) în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate (SpC) a organizat astăzi o conferință de presă la Palatul Parlamentului, având ca scop inițierea primului parteneriat medici-pacienți pentru lupta împotriva cancerului de cap și gât.


Cancerele de cap și gât sunt boli puțin cunoscute, cu o rată de supraviețuire de doar 50% în România. Însă, dacă sunt depistate în stadii incipiente, rata de supraviețuire a pacientului crește până la 90%.La conferința de presă s-a discutat despre  diagnosticare, simptome, rata de supraviețuire și statistici.

Șansele de supraviețuire sunt mici pentru că pacienții ajung târziu la medic

Dr. Dragoș Iancu,președinte al Societății Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG) consideră ca rata de vindecare și supraviețuire este mică pentru că pacienții ajung foarte târziu la medic. În plus, drumul pacientului este sinuos, pentru că după operație, biopsia e trimisă la anatomopatologie, rezultatele vin greu, iar etapa de investigații imagistice este scumpă și mulți pacienți nu și-o permit. Din momentul diagnosticării și până să înceapă tratamentul pot să treacă 2-3 sau chiar 6 luni, deci șansele de supraviețuire scad. Dacă pacienții ar beneficia de tratament în stadiile I sau II, șansele de supraviețuire ar fi de până la 90%, dar în stadiile II-IV este prea târziu.

„Problema este că pacienții vin târziu și ideea de curativitate este din start exclusă.”,subliniază Dr. Iancu. Majoritatea pacienților sunt bărbați care consumă mult alcool și fumează, iar mulți dintre aceștia vin în ultima fază sau, și dacă vin mai devreme, nu respectă tratamentul - fumează în continuare, beau alcool și ajung chiar și la control în stare de ebrietate. Singura metodă care funcționează în România din punct de vedere medical, crede Dr. Iancu,  este educația făcută cu forța.

Fumatul, alcoolul și o nutriție defectuoasă sunt principalii factori de risc

Dr. Laurenția Galeș, oncolog conferențiar UMF Carol Davila, a precizat că, în România, ca incidență, dar și ca mortalitate, aceste cancere se situează pe locul 6, iar la nivel european pe locul 12. Factorii de risc sunt fumatul, alcoolul și o nutriție defectuoasă. Din cauză că pacienții se prezintă prea târziu la medic, rata de supraviețuire scade dramatic. Dr. Diana Păun, endocrinolog, a adăugat: „Cancerul tiroidian a crescut ca incidență în România în ultimii 10 ani și afectează și femei tinere, femei la vârsta fertilă.”

Depistarea precoce este crucială pentru șansa de vindecare și supraviețuire

Dr. Octavian Dincă, conferențiar universitar în chirurgie oro-maxilo-facială,  a precizat că există protocoale de tratament și asistență pentru aceste tipuri de cancer publicate pe site-urile ministerelor, dar sunt zone care nu pot să le aplice din motive care țin de baza tehnico-materială și de resursa umană. Dr. Dincă a subliniat că prevenția este cea mai simplă metodă de a nu se ajunge la situații grave. „Pentru a scădea cheltuielile, a crește rata de supraviețuire și nu în ultimul rând calitatea vieții, fiindcă acești oameni sunt scoși din societate, devin inacceptabili pentru propria familie, nu există centre de paliație care să-i îngrijească până la sfârșit, prevenția e foarte importantă.”

 Dr. Dincă a insistat că depistarea precoce trebuie să vină și de la pacient, dacă observă ceva neobișnuit în gură, să meargă la medic, pentru că „nu trebuie să ajungem să tratăm aceste tumori maligne în perioada de stare.” Cheltuielile sunt mari, tratamentul e complex, iar pacienții din stadiile grave, profesional nu se mai pot reintegra, primesc ultimul grad de handicap. E nevoie și de o campanie susținută de informare, mai ales în zonele rurale, de exemplu să se lipească afișe la primărie, la medic în care să se arate importanța prevenției. Posibilitatile de reconstrucție facială sunt dificile, în stadiul I spre II reconstrucția nu pune probleme mari și pacientul se poate reintegra social și profesional. Cei care asigură asistență medicală primară trebuie responsabilizați și ei, consideră Dr. Dincă, deci medicii de familie să scrie un bilet de trimitere spre stomatolog.

Dr. Lucia Bubulac, medic de familie, consideră că ar trebui făcută o campanie de conștientizare și pe stradă, prin caravane și evenimente gratuite prin care pacienții să aibă acces ușor la un control care ar putea depista eventualele probleme. În experiența ei de medic de familie, Dr. Bubulac a întâlnit multe persoane care nu știu să citească, deci pliantele sau afișele nu le folosesc, ci adresarea directă.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze?

  • Depistarea oricărei ulcerații la nivelul mucoasei cavității orale care nu se vindecă în 14-21 de zile
  • Iritații la nivelul mucoasei bucale
  • Senzația de corp străin
  • Mobilitate dentară
  • Halenă fetidă
  • O umflătură apărută fără motiv în zona gâtului
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »