Sanatatea ta / Ce te doare »

Poți ține sub control boala de piele psoriazis!

Autor: Raluca Cocriș | 19 February, 16:37 | 0 comentarii

Psoriazisul nu se ia, este o afecțiune care atacă pielea și are caracter necontagios. În caz că nu știai, boala de piele psoriazis este însoțită de simptome care se acutizează când e frig! Temperaturile scăzute, infecțiile gâtului, anumite medicamente, dar mai ales stresul pot declanșa apariția acestei boli autoimune.


Psoriazisul este definit prin înmulțirea rapidă și atipică a celulelor, în general cele din zona capului, a coatelor, genunchilor, părții de jos a spatelui și feselor. Celulele se dezvoltă în straturile mai adânci ale pielii și în cele mai multe cazuri ajung la suprafață în aproximativ o lună, unde sunt eliminate. În porțiunile unde lucrurile sunt clare, adică diagnosticul de psoriazis este pus, procesul de dezvoltare și înmulțire a celulelor durează doar opt zile. Din pricina timpului prea scurt, celulele nu ajung la maturitate, asa că pielea devine roșie și inflamată, formându-se pete albe, cu aspect de solzi.

Factorii care determină apariția bolii

Oamenii de știință au observat că această afecțiune apare în special între 10 și 30 de ani, dar s-au înregistrat multe cazuri și în afara acestui interval de vârstă.

S-ar putea să fie și o cauză ereditară, cred experții care au studiat această boală. Rezultatele cercetărilor au scos în evidență că unul din trei persoane cu psoriazis are în familie și alte cazuri.

În afară de componenta genetică, cele mai importante cauze care determină apariția bolii sunt băuturile alcoolice, stresul, arsurile solare, frigul, aerul uscat, leziunile pielii, infecțiile respiratorii și unele medicamente.

Știai că persoanele (mai ales femeile) care fumează minimum un pachet de țigări pe zi sunt de două ori mai predispuse să dezvolte psoriazis, comparativ cu nefumătorii. Prin urmare, se crede că un sfert din toate cazurile de psoriazis ar putea fi legate de fumat.

Măsuri esențiale după diagnostic

Din păcate, nu există o metodă de prevenire a psoriazisului și nici de vindecare, însă poate fi tratat și ținut sub control cu administrarea de suplimente cu vitamine și minerale și produse naturiste. Vitamina C și vitamina E pot preveni și trata leziunile celulelor pielii datorită efectului antioxidant. Zincul menține sănătatea pielii și a unghiilor. Acizii grași esențiali Omega-3 din uleiul de pește și uleiul din semințe de in blochează acțiunea unei substanțe care produce inflamații în corp.

Cât suntem în sezonul rece, e bine să ai un umidificator în cameră. Aerul uscat din casă poate provoca apariția rănilor. Aplică loțiuni hidratante pe tot corpul, mai ales pe leziuni, ca să previi uscarea pielii și să calmezi mâncărimile. Te poate ajuta să alini mâncărimile și gelul de aloe vera.

Mănâncă mai des pește gras, precum macrou, ton, somon sau ia capsule cu ulei de pește. Cei mai mulți bolnavi de psoriazis au un nivel scăzut de acizi grași Omega-3.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »