Sanatatea ta / Ce te doare »

Polipii uterini, de la sângerări abundente la infertilitate

Autor: Ramona Liță | 23 March, 12:00 | 0 comentarii

Menstruații abundente, dureri în timpul actului sexual, infertilitate. Sunt manifestări des întâlnite printre femeile aflate la vârsta reproductivă. Iar dacă ai recunoscut unul sau mai multe dintre aceste simptome, nu mai amâna o consultație la medicul ginecolog.

Una dintre cauzele frecvente ale acestor manifestări o reprezintă existența polipilor uterini sau endometriali, cum mai sunt cunoscuți, iar despre acest subiect am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Polipii uterini reprezintă un diagnostic foarte frecvent, aproape un sfert dintre femeile aflate la vârsta fertilă dezvoltă pe parcursul vieții aceste formațiuni tumorale, cel mai adesea benigne, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Acești polipi sunt, de fapt, mici excrescențe ce se dezvoltă în interiorul uterului.

Din ce cauză apar polipii intrauterini?

Cauza apariției lor nu este cunoscută exact, cei mai mulți dintre medici cred că nivelul crescut de estrogen din sânge are un rol important în apariția și dezvoltarea acestora.

Dimensiunile polipilor endometriali pot fi de la câțiva milimetri, 3-4, la câțiva centimetri și pot fi vizualizați printr-o ecografie transvaginală, efectuată imediat după menstruație, sau prin sonohisterografie, o ecografie specială în timpul căreia se folosește o cantitate mică de lichid ce se introduce în uter, sau prin histeroscopie, o investigație ce folosește un tub fin, prevăzut cu o sursă luminoasă ce face vizibilă întreaga cavitate uterină, procedură medicală prin care polipii pot fi și extirpați.

Atunci când medicul are suspiciuni în privința polipilor uterini, se va preleva o mostră de țesut, prin chiuretaj, pentru analiză în laborator.
Principalele simptome, ușor de recunoscut, includ sângerările anormale între menstruații sau după un contact sexual, menstruații abundente, dureri.

Dacă se inflamează sau infectează, polipii pot avea ca simptome secrețiile vaginale apoase, cu firicele de sânge.

Dar, uneori, polipii endometriali nu au niciun fel de simptom, putând fi chiar semnul cancerului cervical, o boală care în primele faze nu produce niciun fel de disconfort.

Află care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice AICI

Cine este predispus la a dezvolta polipi intrauterini?

Riscul de a dezvolta acești polipi este crescut la orice femeie, dar obezitatea, hipertensiunea arterială ori tratamentul pentru cancerul de sân sunt factori de risc ai acestei afecțiuni.
Nedepistați și tratați la timp, polipii uterini pot fi cauza din care sarcina întârzie să apară.

Practic, a punctat dr. Vythoulkas, prezența acestora împiedică fixarea și mai apoi dezvoltarea unei sarcini. În funcție de mărimea și de simptome, polipii pot fi ținuți sub observație – dacă sunt de mici dimensiuni -, tratați medicamentos, pe o perioadă scurtă de timp, extirpați, prin chiuretaj sau în timpul unei histeroscopii sau, în cazurile complicate, când se constată prezența celulelor canceroase în urma analizei de laborator, se impune histerectomia uterului (parțială sau totală).

Dr. Andreas Vythoulkas, Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »