Actualitate »

Pe caniculă, beţi apă din sfert în sfert de oră

Autor: Raluca Cocriş | 13 August, 10:15 | 0 comentarii

Putem evita riscurile pentru sănătate în zilele caniculare, dacă urmăm sfaturile medicilor, care ne recomandă să evităm expunerea prelungită la soare, între orele 11.00 şi 18.00, şi să consumăm câte un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, indiferent dacă s-a instalat senzaţia de sete.


Astăzi temperaturile cresc până la 39ºC în toată ţara, iar meteorologii avertizează că de vremea caniculară nu vom scăpa nici în zilele următoare.

De aceea, medicii atrag atenţia asupra riscurilor pentru sănătate la care se expun persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cele care au probleme cu hipertensiunea.

Pe canculă, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii ne recomandă tuturor consumul zilnic de apă, între 1,5 – 2 litri, fără să aşteptăm să ne fie sete. Un singur pahar cu apă, la fiecare 15-20 de minute, este necesar pentru a preveni deshidratarea.

De asemenea, este indicat să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, pentru că acestea un un conţinut bogat de apă.

În locul apei, putem opta şi pentru o cutie de iaurt, pentru că produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Zilele acestea, când temperaturile ating pragul de caniculă, medicii ne sfătuiesc să mâncăm alimente proaspete, cumpărate doar din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Este bine să evităm consumul alimentelor uşor perisabile.

Nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Şi cafeaua ori băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr trebuie limitate, pentru că sunt puternic diuretice.

Potrivit comunicatului publicat pe platforma online a Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »