Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Pătlagina te scapă de tuse și vindecă rănile

Autor: Dorina Novac | 31 May, 18:30 | 0 comentarii

Numită popular și platagină, limba-oii sau mama-ploii, pătlagina crește pretutindeni la noi. O găsești ușor, pe marginea drumului, pe câmpii, cât și în zonele deluroase. Frunzele plantei, puse pe juliturile superficiale, dezinfectează, opresc sângerarea și închid rănile.


Frunzele de pătlagină au efecte hemostatice (oprește sângerările), cicatrizante și antiinfecțioase.
 
De asemenea, fluidifică secrețiile bronhice, ajutând la eliminarea lor și la calmarea tusei. În caz de culcer stomacal, datorită taninului, planta are efect antidiareic și cicatrizant. 
 
Terapia cu pătlagină a dat rezultate bune în ateroscleroză (preparatele având capacitatea de scădea colesterolul) și în echilibrarea tensiunii arteriale. Se folosește sub formă de infuzie, sirop, alifie, cataplasme, capsule. 
 
Remediu pentru tratarea tusei
 
Siropul de pătlagină este un remediu eficient pentru tratarea tusei. Se prepară dintr-o mână de frunze proaspete de pătlagină, fierte în 500 ml de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic, jumătate de oră. După răcire, se amestecă cu 100 ml de miere. Conținutul se pune într-o sticlă și se ține într-un loc răcoros. Se iau 2-3 linguriţe pe zi.
 
Combate problemele de stomac
 
Ceaiul de pătlagină e bun și în caz de ulcer stomacal. Infuzia se prepară din 10 frunze uscate la o cană de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
 
Te scapă de infecțiile urinare
 
Preparată din frunze tinere, tinctura de pătlagină tratează infecțiile urinare. Frunzele proaspete se pun într-un borcan, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar sau chiar țuică de casă, astfel încât să le acopere. Se lasă la macerat 15 zile, vasul fiind agitat de câteva ori pe zi. După ce se strecoară, se păstrează la rece, în sticluțe mici, închise la culoare. Se iau câte 10 picături sau o linguriță diluată în apă. 
 
Află AICI ce remedii naturiste previn crizele de astm
 
Cicatrizează rănile
 
Pentru a opri hemoragiile, aplică frunzele proaspăte direct pe rănile superficiale. În cazul rănilor purulente, prepară un ceai obținut din 20 g frunze uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.
 
Atenție!
 
Remediile pe bază de pătlagină nu sunt recomandate femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »