Sanatatea ta / Ce te doare »

Obiceiuri periculoase care afectează smaltul dinţilor

Autor: Maria Stoica | 22 August, 16:05 | 0 comentarii

Cu toții ne dorim o dantură ca cele ale persoanelor din reclamele la pasta de dinți. Însă, un zâmbet frumos înseamnă o îngrijire corespunzătoare, cu vizite regulate la stomatolog şi timp acordat unei perieri corecte, pentru a ne menţine sănătoase dantura şi gingia.  


Zâmbetul nostru depinde în egală măsură şi de noi, nu doar de medicul stomatolog, iar cu cât investim mai mult timp în sănătatea orală, cu atât ne vom bucura de dinţi sănătoşi la o vârstă cât mai înaintată.
 
Dr. Andra Custură, medic stomatolog la Clinica Andra Smile explica de ce este atât de important să ne menţinem sănătos smaltul dentar şi cum deteriorarea acestuia face că partea de sub smalt să devină  vulnerabilă şi, astfel, dintele mult  mai predispus la apariţia cariilor şi sensibilatii la rece, cald sau dulce.  
 
Ce este smalțul dentar?
 
„Un element  foarte important din structura dentară este smaltul  entar, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. În momentul în care dintele erupe în cavitatea  bucală, celulele responsabile de formare a smaltului îşi pierd funcţionalitatea, de aceea smaltul nu poate fi regenerat în cazul în care acesta este distrus de procese carioase, eroziuni. În anumite situaţii smaltul poate beneficia de depuneri pe suprafaţa sa, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivară  sau  exogenă –  dar aceste  mici depuneri nu pot înlocui în totalitate pierderi semnificative de substanţă dura”,  explica  medicul stomatolog.
 
Datorită organizării structurale complexe şi a gradului ridicat de mineralizare, smalțul dentar este cunoscut ca fiind cea mai dură structură  din organismul  uman (mult mai dur decât osul). „În formă sa matură  smalțul conţine mai mult  de  95% substanţă minerală, iar duritatea sa conferă coroanei dintelui o înaltă rezistenta la zgârieturi, abraziune sau şlefuire”, afirma Custură.
 
Ce provoacă deteriorarea smalțului?
 
„Pe de-o parte acizii produşi de bacteriile din placă bacteriana depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smaltului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smaltul se poate sparge sau crăpa, de aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru că odată distrus smaltul, ne putem pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea.”, ne atenţionează dr. Andra Custură.
 
Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. „Băuturile acidulate conţin acid  osforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic,  strugurii şi vinul  conţin  cid  tartaric. Este important  să consumaţi aceste alimente cu moderaţie şi doar în timpul meselor”, ne sfătuieşte dr. Stomatolog Andra Custură.
 
Dăunătoare pentru smaltul dinţilor poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneză şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor, deaorece „alimentele cu un pH situat între 3,0 şi  4,0, precum produsele fermentate de diferite feluri, pot afecta smalțul, acesta fiind vulnerabil faţă de flora acidogenă a cavităţii orale”, explică dr. Andra Custură.
 
Tipuri de afecţiuni care pot afecta smalțul dentar
 
Problemele digestive precum bulimia, care provoacă vomă  sau refluxuri acide pot afecta şi smaltul dinţilor, într-o  anumită  măsură, în funcţie de stadiul problemei. În mod normal, saliva neutralizează acizii care provoacă eroziunea dentară, însă  pot  exista situaţii în care aceasta nu-şi mai poate îndeplini rolul de adjuvant.
 
„Xerostomia, senzaţia de gura uscată, este un simptom care apare deseori în momentul în care nivelul salivei din gură scade uşor sesizabil sau chiar drastic. În acest caz, acizii rămân la nivelul gurii pentru o perioadă mai lungă de timp, afectând mai mult smalțul, favorizând apariţia eroziunilor şi cariilor”.
 
Unele persoane au obiceiul de a-şi lovi şi frecădinţii în timpul nopţii, fără a fi conştienţi de acest lucru. Acest obicei se numeşte bruxism nocturn. „Bruxismul este provocat de stres şi anxietate. Persoanele care suferă de această afecţiune îşi pot  deteriora dintii. De aceea trebuie să evităm să fim stresaţi pe perioada zilei, pentru că acest lucru ne afectează sănătatea, chiar şi atunci când dormim.
 
Ticuri şi alte obiceiuri periculoase
 
Niciodată nu îţi folosi dintii pentru a deschide o sticlă, un pachet sau alte recipiente. Rişti să spargi sau să crapi smalțul dinţilor.  Obiceiuri precum roaderea unghiilor sau spargerea seminţelor pot avea efecte similare asupra smalțului. Cei care ronţăie cuburi de gheaţă sau bomboane au mari şanse să rămână atât fără smalț, cât şi fără dinţi. Periajul prea dur sau incorect, de exemplu mişcările orizontale nu este aşa de bun precum am crede, din contră. Dacă te speli  pe  dinţi  cu  prea  multă  forţă îţi  poţi  distruge  smalțul,  ceea ce va  duce la sensibilitatea  gingiilor şi dinţilor, şi apariţia diferitelor afecţiuni.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »