Actualitate »

Numărul donatorilor de organe în România s-a înjumătăţit

Autor: Dorina Novac | 11 June, 17:35 | 0 comentarii

Mii de pacienți din România au nevoie de un transplant pentru a mai putea trăi – fie că este vorba de transplant renal, hepatic sau de plămâni. Cu toate acestea,  numărul donatorilor s-a înjumătățit în 2017.

La un eveniment dedicat Zilei Naţionale a Transplantului, organizat de Asociaţia Romtransplant și Fundaţia pentru Transplant, medicul Carmen Pantiş a precizat că numărul de donatori de organe s-a micșorat în anul 2017 faţă de 2016.

Lipsa încrederii în sistemul medical românesc
 
„Un număr de 65 de donatori reali au fost identificaţi, declaraţi şi prelevaţi în România, în 2017. Aceasta înseamnă o medie de 3,25% la un milion de locuitori, comparativ cu anul 2016, când am avut 6,5%. Practic în anul 2017 s-a înjumătăţit numărul de donatori din România, iar asta din cauza refuzului foarte mare al familiilor pentru donarea de organe. Și lipsa încrederii în sistemul medical românesc este un factor”, a afirmat medicul.
 
De asemenea, Carmen Pantiș (coordonatorul Programului de transplant din judeţul Bihor) a precizat că numărul pacienţilor care sunt pe listele de aşteptare este foarte mare.
 
„Sunt peste 3.000 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru rinichi, peste 600 la ficat, 200 la cord. Există mai mult de 40 pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant pulmonar”, a explicat medicul.

În 2018, doar 24 de donatori 

„Anul 2018 nu ne aduce veşti mai bune deoarece până la finele lunii mai există 24 de donatori reali. Sperăm ca acest concept de moarte cerebrală echivalent cu moartea să fie foarte bine înţeles atât de mass-media, cât şi de populaţia care are o rudă declarată în moarte cerebrală şi sper ca numărul de donatori în ţară să crească până la finalul anului 2018”, a adăugat coordonatorul de transplant Bihor.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »