Remedii naturiste / Terapii complementare »

Nucșoara luptă cu depresia și anxietatea

Autor: Cristina Mitrea | 20 March, 13:19 | 0 comentarii

Antioxidantă, antimicrobiană, psihoactivă, carminativă și antiinflamatoare, nucșoara este utilă în anxietate, insomnii, ușurarea durerilor, stimularea sistemului imunitar și combaterea unor infecții bacteriene.


Articole similare:

Soluție naturală contra depresiei și anxietății

Miristicina și elemicina, compuși prezenți în nucșoară, activează serotonina, substanță responsabilă de starea de fericire și dopamina, neurotransmițătorul care ajută la controlarea centrilor de plăcere din creier. Nucșoara acționează ca un sedativ ușor, determinând corpul și mintea să facă față mai bine stresului. Pentru a atenua anxietatea, amestecă un praf de nucșoară cu 1 lingură de suc de agrișe și bea amestecul de 2 ori pe zi, nu mai mult de o săptămână.

Îmbunătățește funcția cognitivă

Beneficiile nucșoarei pentru creier și sistemul nervos sunt cunoscute încă din Antichitate, grecii și romanii utilizând-o pentru proprietățile ei neuroprotectoare. Miristicina din nucșoară este cea care ne ajută să avem o memorie mai bună, prin stimularea și protejarea căilor neuronale. În plus, inhibă o enzimă care contribuie la apariția bolii Alzheimer și crește puterea de concentrare. Înainte de culcare, bea un pahar cu apă călduță în care ai pus un vârf de cuțit de nucșoară.

Combate insomnia

Nucșoara acționează ca un somnifer natural pentru persoanele care nu reușesc să doarmă deloc sau se trezesc de mai multe ori pe noapte. Magneziul din nucșoară stimulează eliberarea serotoninei, care induce un efect calmant și sedativ. Serotonina se covertește în melatonină, hormon care ne ajută să adormim mai repede și să avem un somn liniștit. Pentru a scăpa de insomnii, bea în fiecare seară 1 pahar cu lapte cald în care ai amestecat un praf de nucșoară. Sau, poți face un amestec din 1 picătură de ulei esențial de nucșoară și 1 lingură de ulei de măsline, cu care să-ți masezi fruntea înainte de culcare.

Stimulează sistemul imunitar

Mineralele și vitaminele din nucșoară contribuie la acțiunea ei antioxidantă, protejând organismul de radicalii liberi, care slăbesc sistemul imunitar. Potasiul, calciul, fierul și manganul cresc imunitatea, așa că nu strică să adăugăm zilnic puțină pudră de nucșoară în cana cu ceai sau în farfuria cu supă, mai ales în sezonul rece. De asemenea, un studiu recent a arătat că anumiți compuși din nucșoară pot avea o acțiune pozitivă împotriva unor bacterii precum stafilocolul auriu.

Atenuează durerile de articulații

Uleiurile volatile din nucșoară au proprietăți analgezice și antiinflamatoare, de care ar putea beneficia persoanele care suferă de dureri articulare, reumatism, leziuni musculare sau tendinită. Pentru a-l putea folosi ca tratament, diluează 3 picături de ulei esențial de nucșoară în 50 ml de ulei de măsline sau de cocos. Aplică amestecul obținut pe zona afectată, de 3 ori pe zi sau adaugă-l în apa de baie. Atenție! Uleiul esențial de nucșoară nu trebuie folosit pe termen lung, având tendința de a irita pielea. De asemenea, nu trebuie înghițit, pentru că poate provoca amețeală și poate irita sistemul digestiv.

Tratează acneea

Natura antioxidantă și antiinflamatoare a nucșoarei o face un remediu demn de luat în seamă pentru tratarea acneei, reducând apariția coșurilor și diminuând eventualele cicatrici lăsate de acestea. Prepară un amestec dintr-o linguriță de miere și una de nucșoară pudră și aplică-l pe fața curată. Lasă-l să acționeze 20 de minute, apoi spală-ți fața cu apă călduță. Pentru a observa rezultate, repetă tratamentul 1 dată pe zi, 1 săptămână.

Atenție! În doze mai mari de o jumătate de linguriță pe zi, nucșoara devine toxică pentru organism. Poate produce halucinații, palpitații, vomă și diaree. E bine să ceri sfatul unui medic dacă nu ești sigur câtă nucșoară e bine să consumi. Remediile cu nucșoară nu trebuie folosite de femeile însărcinate și nici de copiii cu vârste sub 6 ani.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »