Familia ta / Copii »

Nu poate renunţa la dulciuri

Autor: Oana Antonescu | 07 January, 17:56 | 0 comentarii

L-am cunoscut pe Alex la Institutul de Endocrinologie Parhon, din Bucureşti. La doar cinci ani, are 38 de kilograme, iar colesterolul îi este aproape dublu faţă de cel normal.


L-am născut normal, băiatul având la naştere o greutate de trei kilograme, povesteşte mama lui Alex. De la şapte luni, i-am dat lapte de vacă, iar de atunci a tot luat în greutate. Să fi început să se îngraşe din cauză că laptele de vacă este mai gras? Tot ce-i posibil!

La aproape doi ani, Alex avea deja 18 kilograme şi atunci pediatrul mi-a dat trimitere să-i fac analize. I-au ieşit bune, iar doctorul ne-a recomandat regim. Ne-a dat o listă cu alimentele pe care aveam voie să i le dau: peşte, pui, carne de vită, fierte sau pe grătar, brânză dulce şi legume, dar nu cartofi.

Am încercat să îl ţin cât de mult am putut la regim, dar copilul tot copil este şi mai scapă la dulciuri. Sora lui mai mare, Ana-Gabriela, de opt ani, care a fost şi ea grăsuţă până la vârsta de trei-patru ani, a slăbit pe măsură ce a crescut. Acum, ea are o greutate normală.

O vreme a avut dulciuri la discreţie

Lui Alex îi plac foarte mult dulciurile. Până pe la vârsta de trei ani, avea la discreţie în casă dulciuri şi sucuri, singurele de la care nu se abţinea. Când am văzut că tot continua să se îngraşe, am început să-i iau mai rar.

Dacă nu l-aş opri eu, şi acum ar mânca două ciocolate. Atunci când trebuie să mă duc la cumpărături, sunt nevoită să plec fără să ştie el. Altfel, dacă îl iau, nu scap de acolo fără să-i cumpăr ceva.

Dacă ştie că am luat prăjituri, mă urmăreşte să vadă unde le punem şi se duce să le caute. Cu Gabriela mai mergem la magazin şi-i mai luăm dulciuri, dar cu condiţia să nu-i spună lui Alex, pentru că ar întreba de ce i-am luat doar ei şi lui nu.

Doar două felii de pâine pe zi

Exceptând dulciurile, Alex a fost în general conştiincios cu primul regim. Am încercat pe cât posibil să-i scot pâinea din alimentaţie. Mănâncă doar dimineaţa o felie-două, iar dacă ia masa la bunica şi ea îi dă pâine, el îi spune: „Nu, mama mi-a zis că nu am voie”.

Cu toate acestea, încă se îngraşă. Când am fost ultima dată cu el la control, medicul nostru de familie din Snagov ne-a spus că trebuie să fac ceva în legătură cu greutatea lui. Aşa am ajuns la Institutul Parhon.

Analizele pe care le-am făcut aici au ieşit bine, cu excepţia colesterolului, care este foarte crescut, aproape de 300 mg/dl. În mod normal, ar trebui să fie de 150-170 mg/dl pentru vârsta lui. După ultimele analize, ni s-a recomandat din nou regim.

Nu ne va fi prea uşor, dar dacă nu facem nimic acum, îi va fi greu când se va face mare. La fast-food nu mănâncă, pentru că în Snagov, unde locuim noi, nu sunt tentaţii, iar la restaurant mergem o dată pe lună, să mâncăm o pizza.

La cola are interdicţie, dar îi mai dăm sucuri naturale cumpărate. Din fericire, nu are magazin prin preajma grădiniţei. Multă lume ne spune că o să slăbească pe măsură ce creşte, dar sora lui a slăbit de la vârsta de trei ani, iar Alex are cinci ani şi pare să se îngraşe tot mai mult.

Paradoxal, este un copil activ

Alex nu este un copil căruia să-i placă să stea o zi întreagă în faţa calculatorului. Are avantajul că stă la casă şi aleargă toată ziua prin curte, după cum spune mama lui. Vara, se bălăceşte ore în şir în piscina pe care părinţii i-o montează în curte. Cu toate acestea, atâta timp cât consumă mai multe calorii decât pierde prin mişcare, va continua să se îngraşe.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »