Sanatatea ta / Ce te doare »

Nu neglija tulburările de somn!

Autor: Claudia Georgevici | 15 March, 14:35 | 3 comentarii

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Somnului, marcată la 15 martie, medicii atrag atenţia asupra importanţei somnului odihnitor asupra sănătăţii.


Mai puţin de o treime dintre persoanele care au probleme cu somnul caută ajutor specializat.

În ţara noastră, se estimează că între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului. De asemenea, 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv (între 900.000 – 1.100.000 adulţi).

Problemele de somn pot fi depistate şi tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară.

„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoaşterii acestei supraspecializări ţin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieţi, de contribuţia pe care o are la reluarea vieţii profesionale şi sociale a pacienţilor care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate şi pentru propria familie”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

În aceste centre de somnologie se pot diagnostica şi trata afecţiunile legate de sindromul de apnee în somn de tip obstructiv sau central, sindromul de obezitate-hipoventilaţie, boala picioarelor neliniştite şi narcolepsia.

 

Apneea în somn, periculoasă

 

Sindromul de apnee în somn nedepistat la timp poate duce la accidente prin adormire la volan, accidente la locul de muncă, riscuri pentru şoferii profesionişti, controlori de trafic, mecanici de locomotive etc.

Ignorarea acestei boli atrage apariţia complicaţiilor precum boli cardiovasculare (infarct miocardic, tulburări de ritm, hipertensiune arterială rezistentă la tratament), neurologice (accidente vasculare cerebrale), respiratorii (insuficienţe respiratorii, complicarea astmului bronşic sau a BPOC-ului), diabet zaharat, tulburări erectile, impotenţă şi sindrom metabolic.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Peta | 15 March 2013, 16:45
am insomnii de cind am intrat la menopauza, la recomandarea dr. am facut plimbari, baut ceaiuri, luat tablete naturiste.... insomniile au ramas, ce ma sfatuiti sa mai fac?? Multumesc!
2 Postat de: | 16 March 2013, 08:05
apuca-te de beut. 1 sticla de votka siara si dormi ca o sirena, chiar daca mai si borasti. dar asta este. nu potz si cu dansa'n transa si cu sufletu, in rai!!!
3 Postat de: Claudia | 31 March 2013, 18:05
ai insomnii ai infarctul pe drum. Tata a ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov. a facut un pre-infarct. nimeni nu se astepta la asa ceva. e adevarat totusi ca era destul de stresat in perioada aceea si dormea foarte putin. A avut noroc ca a ajuns la timp si ca a dat de niste medici foarte buni
Adauga un comentariu »