Familia ta / Sarcina »

Nu neglija hipertensiunea în sarcină!

Autor: Simona Stănoi | 15 September, 09:55 | 94 comentarii

Hipertensiunea este una dintre problemele medicale cel mai des întâlnite în timpul sarcinii, afectând 10% din gravidele de pe întregul glob. Aceasta poate deveni un pericol atât pentru mamă, cât și pentru făt dacă nu este ținută sub supraveghere.


În sarcină, hipertensiunea poate fi de mai multe forme: indusă de graviditate (apare mai ales după ce-a de-a 20-a săptămână), esențială (valorile tensiunii erau mari și înainte, iar acestea s-au menținut) sau preexistentă (hipertensiunea este agravată de sarcină).

Adesea, nu are simptome

Hipertensiunea arterială este una dintre afecțiunile tăcute, care, în cele mai multe cazuri este depistată în urma unui consult, unde este măsurată de către medicul specialist, care va evalua și istoricul familial și stilul de viață al pacientei. Anumite simptome, precum problemele de vedere, durerile persistente de cap, stările de greață, sângerările nazale pot fi prezente totuși în cazul hipertensiunii maligne, extrem de periculoasă. De aceea, este recomandat să îți măsori regulat tensiunea pentru a observa dacă apar modificări.

De ce apare

Dereglările funcționale ale cordului sau ale sistemului circulator, dezechilibrul hormonal, deshidratarea, obezitatea, consumul de alcool, factorii psihoemoționali, bolile rinichilor și ale sistemului nervos pot fi cauze declanșatoare ale hipertensiunii. În același timp, stilul de viață sedentar, prima sarcină, sarcinile multiple, în special după vârsta de 40 de ani, pot determina apariția hipertensiunii.

Info

Anumite medicamente destinate tratării tensiunii pot avea un impact negativ asupra sănătății fătului, de aceea este bine să te consulți cu medicul tău pentru a le alege pe cele mai potrivite.

Poate afecta fătul

Nou-născutul poate fi afectat în mod direct de efectele negative ale hipertensiunii arteriale, încât dezvoltarea lui să fie încetinită, cântărind puțin la naștere. Pot apărea și complicații mai severe, precum desprinderea prematură a plancetei, nașterea mai devreme de termen. Uneori, la gravida cu hipertensiune poate fi nevoie de cezariană.

Tratamentul începe cu dieta

Ai grijă la dietă, alimentația fiind parte din tratament. În principiu, va trebui să micșorezi cantitatea de sare și să ai o alimentație bogată în legume și fructe. Dacă hipertensiunea arterială este însoțită și de insuficiență cardiacă, va trebui să reduci consumul de apă, dar nu drastic. Obiceiurile nesănătoase, precum cafeaua, alcoolul și tutunul vor trebui eliminate. Sarcina provoacă dezechilibre pe toate planurile, atât fizic, cât și psihic. Acestea pot duce la apariția stresului, direct răspunzător de creșterea tensiunii. Păstrarea unui climat psihic cât mai relaxant poate reduce stresul. Tehnicile de meditație pot fi de ajutor, reglând totodată și respirația.

Preeclampsia, complicație deloc de neglijat

Hipertensiunea gestațională se referă la creșterea tensiunii după primele 20 de săptămâni de sarcină, revenind în urma nașterii la valori normale. Unele femei dezvoltă ulterior sindromul de preeclampsie, care poate aduce complicații în ceea ce privește fătul, de aceea necesită atenta supraveghere a medicului. Unul dintre semnele preeclampsiei este nivelul de proteine din urină, mai mare de 0,3 g în 24 de ore.  Netratată, poate duce la eclampsie, o afecțiune extrem de gravă.

Atenție!

Tensiunea diastolică ce depășeste 110 mmHg în sarcină este asociată cu riscul ruperii placentei, putând diminua dezoltarea fătului sau moartea acestuia în uter.  

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Kennethlek | 17 September 2017, 19:36
cialis pills buy colchicine click here
2 Postat de: Bennyket | 17 September 2017, 19:42
view website
3 Postat de: Billycok | 18 September 2017, 14:51
amoxil generic indocin kamagra jelly usa cialis generic
4 Postat de: Aaronspiff | 18 September 2017, 15:18
Effexor XR
5 Postat de: Aaronspiff | 18 September 2017, 15:41
lisinopril 20mg
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »