Sanatatea ta / Ce te doare »

Nodulii pulmonari, periculoși sau nu?

Autor: Diana David | 17 May, 10:00 | 9 comentarii

Când medicul ne spune că avem un nodul pulmonar, diagnosticul pare înfricoșător. Apar imediat o mulțime de întrebări. Care sunt cauzele? Cât de frecvent este un asemenea diagnostic? Și cât de mare este riscul să fie canceros? Din fericire, în majoritatea cazurilor, situația este mai puțin gravă decât pare în primul moment.


Bolile plămânilor se manifestă diferit, chiar dacă toate ne afectează capacitatea respiratorie. Nodulul pulmonar, numit în limbajul curent și „pată pe plămân”, este una dintre ele. Nodulii care apar în plămâni pot fi: micronoduli (au un diametru mai mic de 7 mm), noduli pulmonari solitari (diametrul cuprins între 7 și 30 mm) și masă înlocuitoare de spațiu pulmonară (considerată ca fiind de origine malignă pâna când se va dovedi contrariul, dacă sunt mai mari de 3 cm).

Nodulul, o formă ovală rotunjită anormală, dar înconjurată de țesut pulmonar sănătos, poate fi benignă sau malignă. El este diagnosticat de obicei doar după ce a crescut mai mult de 1 cm, pentru că altfel nu poate fi identificat în urma unui examen radiologic. Nodulii pulmonari sunt adesea benigni, apar ca o consecință a anumitor boli pulmonare, ca fibroza pulmonară, infecția pulmonară sau tuberculoza. Dar, odată descoperiți, este necesar să fie investigați în amănunt - pentru că există și excepții.

Ce caracteristici au cei maligni

Nodulii pulmonari maligni, în general, apar la persoanele cu vârsta 45 de ani, fiind mai des întâlniți la bărbați, mai ales dacă sunt fumători (una dintre cauzele cancerului pulmonar). Sunt, în general, mai mari de 3 cm. Este foarte important unde sunt localizați: cu cât sunt mai mulți noduli la baza plămânilor, cu atât crește riscul de metastază.

Cu cât sunt situați mai sus, cu atât crește probabilitatea să avem de a face cu un cancer pulmonar primar. Nodulii pulmonari maligni sunt observați adesea în cazurile de cancer bronhopulmonar sau limfom. Toate cazurile de cancer pulmonar sunt susceptibile de a duce la formarea de noduli pulmonari.

Info

Riscul de cancer pulmonar se dublează din 10 în 10 ani.

Cum se manifestă

În majoritatea cazurilor, prezența nodulilor pulmonari este asimptomatică. Dacă aceștia apar în urma unor infecții, vor avea simptomele caracteristice acestora. Dacă apare senzația de sufocare, oboseala fizică și psihică, pierderea în greutate nejustificată, însoțită de tuse, există suspiciunea unui cancer pulmonar.

Citește și: Tuse seacă și sufocare? Poate fi o fibroză pulmonară!

Se văd la radiografie
 
Diferența dintre nodulii benigni și cei maligni nu este întotdeauna evidentă. Pentru un diagnostic clar, sunt necesare mai multe examinări: radiografia, tomografia computerizată și tomograful cu emisie de pozitroni. Bronhoscopia permite vizualizarea interiorului bronhiilor și este utilă când studiem nodulii mai mari de 2 cm. Efectuarea unei puncții transtoracice poate fi necesară dacă nodulul care urmează să fie studiat este situat la periferia plămânului. 

Opțiuni de tratament
 
În cazul în care probabilitatea ca nodulul să fie malign este mică, foarte probabil se decide ca acesta să rămână sub observație. Dacă nodulul este malign și fără metastaze, este nevoie de îndepărtarea chirurgicală a acestuia. Excizia chirurgicală se poate face prin toractomie, mini-toracotomie sau prin toracoscopie asistată video.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Oopanur | 17 August 2018, 13:42
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
2 Postat de: Axayurulijb | 17 August 2018, 13:57
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
3 Postat de: Abepoya | 17 August 2018, 14:07
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
4 Postat de: Ucavikilix | 17 August 2018, 14:10
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
5 Postat de: Ijemecuhoz | 17 August 2018, 14:19
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor onlinebuycytotec.site.ankor
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »