Viata sexuala / Fertilitate »

Nivelul colesterolului influențează fertilitatea

Autor: Daniela Purcaru | 04 August, 19:35 | 0 comentarii

Colesterolul este corelat cu boala, însă de el depind o mulțime de procese importante pentru buna funcționare a organismului, ca digestia, producerea de hormoni sexuali, concepția și dezvoltarea unui bebeluș.


De colesterol depinde sănătatea copilului

Colesterolul este o componentă importantă a hormonilor sexuali testosteron, estrogen și progesteron. Fără el nu am putea avea copii, pentru că este esențial în procesul de dezvoltare a embrionului, apoi al fătului, prin crearea de celule noi. Unele studii ale Universității Harvard au arătat că un nivel redus de colesterol poate să fie o cauză a infertilității. De aceea, cercetătorii sfătuiesc femeile care vor să devină mame să mănânce mai mult lapte gras, iaurt și smântână.

E normal ca femeile gravide să aibă colesterolul mărit

În urma analizelor uzuale în sarcină, se observă la femeile gravide un nivel mai ridicat de colesterol și mai ales cel așa-numit rău – LDL – ceea ce nu e ceva îngrijorător. Este un fapt obișnuit pe măsură ce bebelușul crește în interiorul uterului. Comparând evoluția bebelușilor născuți la termen cu aceea a prematurilor, s-a descoperit la mamele celor din categoria din urmă un nivel scăzut al colesterolului.

Fără colesterol, alăptarea n-ar oferi protecție inimii bebelușului

Laptele mamei este bogat în colesterol, motiv pentru care protejează copilul de boli de inimă atât la vârstă fragedă, cât și mai târziu, în viață. Studiile au demonstrat că la maturitate, cei mai mulți copii alăptați au un nivel scăzut de colesterol rău și un risc mai mic de a fi diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare.

Ce riscuri atrage un nivel scăzut de colesterol

Desigur că un colesterol mărit este un factor de risc pentru bolile de inimă, dar și un nivel mai mic de 160 mg/dL poate provoca probleme de sănătate. Printre ele se numără depresia, anxietatea, unele tipuri de cancer, infertilitatea. Dacă ai colesterolul sub limita de 300 mg, nu ai de ce să-ți faci griji. Dacă suferi de o afecțiune cardiovasculară, e indicat să ai colesterolul sub 200 mg.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »