Actualitate »

Nedepistată, hipertensiunea pulmonară poate duce la necesitatea unui transplant

Autor: Daniela Purcaru | 16 May, 13:40 | 1 comentariu

Hipertensiunea arterială pulmonară este o afecțiune gravă și rară a circulației pulmonare care afectează, persoanele active, cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani. Cu ocazia Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale Pulmonare, Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari din România atrage atenția asupra incidenței crescute a acestei boli.


Numărul anual al cazurilor noi de hipertensiune arterială pulmonară este estimat la aproximativ 15 cazuri la 1 milion de locuitori.

Sunt circa 500 de pacienţi români înregistrați în programul național, deci există un număr semnificativ de bolnavi nediagnosticați. În absenţa tratamentului specific (cu vasodilatatoare moderne), speranța de viață este, în medie, de 2,8 ani.

„În România există un Registru Național de hipertensiune arterială pulmonară (HTAP). Afecțiunea este rară, fiind frecvent  însoțită de boli și complicații cardiace. Baza de date a registrului național permite repertorierea și asigurarea standardelor de diagnostic și tratament conform ghidurilor naționale și internaționale”, afirmă prof. univ. dr. Miron Alexandru Bogdan, inițiatorul Programului Național de HTAP din România.

Se asociază altor boli

Fără să aibă o cauză evidentă, uneori ereditar, hipertensiunea arterială pulmonară apare adesea în asociere cu alte boli, precum colagenozele, ciroza hepatică, infecția HIV, malformațiile cardiace.

Bolnavii cu evoluție foarte gravă, în pofida tratamentelor medicamentoase existente, pot ajunge să primească indicația de transplant pulmonar. Procedeul este complex și foarte costisitor; de curând este posibil și la noi în țară.

Acces limitat la o metodă de diagnostic

Diagnosticul se pune prin investigații pneumologice și cardiologice, elementul limitativ actualmente în România fiind accesul la cateterismul cardiac drept, metodă obligatorie pentru confirmarea diagnosticului și deseori pentru ajustarea terapeutică.

„Problematica diagnosticului și a tratamentului HTAP rămâne o mare provocare pentru medicina internațională și națională, asistența integrată a acestor pacienți devenind un obiectiv multidisciplinar și multisectorial“, declară Bogdan Burduja, președintele Asociației Pacienților Hipertensivi Pulmonari din România, organizație implicată activ național și internațional în susținerea pacienților.

Citește și: Ce trebuie să știi despre hipertensiunea pulmonară

În anul 2008, când a demarat Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament al HTAP, erau 100 de pacienți înrolați. Activitatea programului se desfășoară în 6 centre pentru adulți (2 în București și câte unul în: Iași, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș) și 4 pentru copii:  București, Târgu Mureș, Timișoara și Cluj.

Din anul 2013, la Sibiu funcționează Casa Inimii, dedicată problemelor HTAP, inițiativă a Profesorului Ioan Mircea Coman de la Institutul Fundeni. Acolo se desfășoară anual întâlniri naționale și internaționale dedicate HTAP.

Info

Cea mai mare dificultate actuală a Programului Național este deficitul de finanțare (finanțarea este exclusivă pentru medicamente).

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gygy | 18 May 2018, 09:55
Oportunitate de luat in seama! Cautam urgent oameni care vor sa castige SIGUR bani, intr-o activitate simpla, lansata in martie 2018. Nu cumparati si nu investiti nimic. Trimiteti-mi mesajul VREAU MAI MULTE INFORMATII, dupa ce ma contactati pe pagina mea facebook: https://www.facebook.com/Gigipetre-421999138265478/?modal=admin_todo_tour
Adauga un comentariu »