Medicii raspund / Sarcina si copii »

Nașterea acasă este periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Ce spun ginecologii

Autor: A.C. | 05 October, 11:30 | 0 comentarii

Nașterea este cel mai emoționant moment din viața unei femei. Se mai spune că este cea mai grea încercare la care este supus organismul unei femei. 


De aceea, viitoarelor mămici le este teamă de felul în care va decurge nașterea, dar și de durerile pe care le va simți. Moda nașterilor acasă poate fi foarte periculoasă, mai ales în condițiile în care pot aparea complicații cu efecte nefaste asupra mamei și a fătului.

”Se pare că au devenit o modă nașterile acasă, având în vedere că în ultima perioadă la noi au venit cazuri cu complicății grave ale mamei și ale fătului. Cazurile din ultima perioadă mă fac să cred că au fost mai multe asemenea evenimente pe care, din păcate, pe unele le-am preluat noi în regim de urgență”, a afirmat Conf. dr. Marius Craină, ginecolog și manager al Spitalului Județean de Urgență Timișoara pentru Agerpres.

Ginecologul susține că nu cunoaște că în momentul de față, în România, să existe o legislație care să se refere exact la asistență la domiciliu a unei mame la naștere, care să stabilească anumite condiții, criterii, norme, regulamente pe care să se bazeze o naștere la domiciliu.

”Așa cum prevede nașterea la stat, eu nu știu cât de legală sau de ilegală poate fi considerată o asemenea procedură (naștere acasă, n.r.) și cât de riscantă vizavi de mama și de făt poate să fie. Noi am avut din statistici trei cazuri care au venit cu complicății și au necesitat urgențe asupra mamei și copilului, în ultimul an. Din punctul meu de vedere este mult, țînând cont de faptul că totuși nașterea care se desfășoară la spital de multe ori este rezolvată direct acolo și nu ajungem la asemenea complicații”, detaliază Marius Craină.

Acesta subliniază că unele dintre complicății pot fi evitate dacă nașterea are loc într-un cadru adecvat și este asistată de către un personal specializat.

”La o naștere mai este necesar și medicul neonatolog care se ocupă de starea și mai ales de bunăstarea nou-născutului la naștere, plus asistentele, aparatură și instrumentarul de specialitate necesar, care la domiciliu sunt zero. Eu mă angajez la un act medical/chirurgical atât cât știu că pot să duc eu acel act de la cap la coadă și nu mă angajez la o naștere dacă știu că sunt incapabil să rezolv și toate complicățiile. Este incorect dacă îmi asum că asist o femeie la naștere, dar dacă se complica, chem șeful de secție sau colegul sau prietenul să rezolve complicațiile. În cazul unei nașteri la domiciliu este clar că nu o poți rezolva la domiciliu, moment în care trebuie să te adresezi unităților specializate de stat sau private. Deci trebuie să recurgi la ajutorul altor persoane”, adaugă directorul Spitalului Județean Timișoara.

 

Cum decurge o naștere naturală

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »