Stil de viata&dieta / Nutritie »

Motivele pentru care marijuana provoacă poftă de mâncare  

Autor: A.C. | 08 October, 19:10 | 0 comentarii

Toată lumea știe că marijuana îți poate provoca poftă de mâncare. În unele țări, această plantă este chiar recomandată de medici pentru cei ce au o scădere în apetit, cum ar fi pacienții de cancer sau de HIV.  


În cele mai multe cazuri, pe lângă starea de bine dată de canabis, planta provoacă pofte de dulciuri, chipsuri și alte gustări bogate în carbohidrați. Cauza acestui efect nedorit este substanța activă din marijuana, THC-ul. 

Gary Wenk, autor al cărții "Creierului tău pe mâncare", explică: creierul uman este împărțit: unele zone controlează dispozițiile, în timp ce altele influențează apetitul, determinând dacă mâncăm sau nu. Ori de câte ori se consumă un drog, acesta se distribuie pretutindeni în creier, astfel încât atunci când THC-ul intră în părțile creierului care afectează starea de spirit, substanța stimulează euforia, iar apoi ajunge în părțile care stimulează apetitul, provocând pofta de mâncare. 

Un alt specialist, Ginger Hultin, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, a adăugat că THC-ul stimulează sistemul endocannabinoid, o zonă complexă a creierului care reglează comportamentul alimentar și echilibrul energetic:  "Canabisul influențează zone primitive ale creierului, care controlează apetitul și emoțiile. De asemenea, provoacă și eliberarea hormonul ghrelin, care stimulează foamea". 

Cercetările au arătat și că senzația de sațietate este stopată atunci când se consumă cannabis, deci poți mânca fără oprire! Aceste lucru poate avea efecte negative pentru cei ce își doresc să piardă în greutate, deoarece un apetit crescut, împreună cu inhibițile scăzute date de drog duc de cele mai multe ori la excese alimentare. 

Cu toate acestea, planta s-a dovedit a fi folositoare în tratamentul bolnavilor de cancer și HIV care au parte de un apetit periculos de scăzut. Pacienții care au încercat marijuana împreună cu tratamentul de chimioterapie, au reușit să mănânce, câștigând astfel forțe noi pentru a lupta împotriva bolii.  

Anumite studii au folosit substanța activă din THC pentru a crește apetitul și au reușit acest lucru, însă efectele negative au fost devastatoare, din cauză că pe lângă pierderea în greutate și scăderea poftei de mâncare, pacienții au început să se simtă lipsiți de emoții, depresivi, iar un unele cazuri, s-au sinucis.  

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »