Sanatatea ta / Ce te doare »

Mituri frecvente despre diabet

Autor: D.D. | 22 August, 09:50 | 0 comentarii

Dacă nu este tratat corect, diabetul zaharat poate avea consecințe grave asupra sănătății. Multe din informațiile și sfaturile pentru diabetici sunt contradictorii sau chiar false. Îți prezentăm cele mai vehiculate mituri și cum deosebim realitatea de ficțiune. 


Pierderea în greutate te scapă de diabet


Fals: Dacă ești supraponderal și ai diabet, medicul îți va recomanda să slăbești. Dar scăderea în greutate nu te va vindeca de boală sau de o glicemie crescută în viitor. În schimb, pierderea kilogramelor în plus poate încetini progresia simptomelor diabetului și ajută la gestionarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a lipidelor din sânge.

 

Dacă mănânci prea mult zahăr faci diabet

Parțial adevărat: Deși zahărul poate avea un rol indirect, legătura dintre el și diabet nu este atât de evidentă cum crede multă lume - ca cea dintre țigară și cancerul pulmonar, de exemplu. Cauzele care duc la apariția diabetului sunt mai complicate și includ o multitudine de factori. Dar este adevărat că zahărul în exces poate duce la obezitate, care este un factor de risc pentru diabetul de tip 2. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca un adult să nu consume mai mult de 24 g (sau 6 lingurițe) de zahăr pe zi.

 

Oamenii slabi nu fac diabet


Fals: Deși majoritatea pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, boala apare și la persoane cu o greutate normală. Cauza poate fi o predispoziție genetică sau un exces de grăsime abdominală.

Indiferent de greutate, după 40 de ani este recomandat să verifici anual glicemia.

 

Diabeticii nu au voie să facă sport

Fals: Activitatea fizică duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge și are un efect benefic în gestionarea diabetului. Discută însă cu medicul tău, mai ales dacă ai fost sedentar până acum. În caz că te simți agitat în timp ce faci mișcare, este posibil ca organismul tău să îți ceară să faci o pauză sau să te oprești. De asemenea, e bine să ai o gustare la îndemână, pentru a crește nivelul de zahăr din sânge după sport.

 

Sarcina este riscantă pentru femeile cu diabet

Fals: Multe femei sunt îngrijorate de riscurile la care și-ar expune viitorul copil sau se tem că nu pot să rămână însărcinate, mai ales dacă au diabet zaharat de tip 1. Dar acest lucru nu mai este adevărat. Mitul provine dintr-un trecut în care diabetul era prost controlat și greșit interpretat. Există, într-adevăr, riscuri de complicații, cum este nașterea prematură, însă ele apar în general atunci când mama nu își monitorizează atent glicemia. Majoritatea femeilor diabetice rămân însărcinate și au o sarcină perfect normală.

 

Cu timpul, ajungi să știi care este nivelul glicemiei

Fals: Nivelul de zahăr din sânge transmite uneori semnale atât de slabe, încât pot fi cu ușurință ignorate. De aceea, este important să îți măsori permanent glicemia - nu numai pentru că îți atrage atenția în situații-limită, ci și fiindcă îți oferă informații despre modul în care dieta, activitatea fizică, stresul și boala îți afectează corpul. Chiar și așa, dacă ai vederea tulbure, dacă ești confuz și somnoros sau dacă ai stări de vomă, este bine să mergi urgent la medic.

 

Nu e necesar să renunți la grăsimile din dietă

Fals: Pentru că diabeticii sunt preocupați, în mod special, de zahăr și de carbohidrați, grăsimile sunt adesea trecute cu vederea în alcătuirea dietei. Dar grăsimile au un aport mare de calorii și îngrașă. În plus, studiile au arătat că grăsimile saturate și cele trans afectează monitorizarea corectă a glicemiei și pot încetini reacția organismului la insulină.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »