Sanatatea ta / Analize medicale »

Mamografia 3D ne ajută să diagnosticăm tumorile: ”După această vârstă controlul trebuie făcut în fiecare an!”

Autor: A.C. | 09 October, 11:15 | 0 comentarii

Mamografia 3D este în prezent cea mai modernă tehnică de screening și de diagnostic a cancerului de sân, în stadii incipiente. 


”Tomosinteza înseamnă că în timpul unei scanări sunt achiziționate mai multe proiecții ale sânului din unghiuri multiple. Ulterior, proiecțiile sunt procesate obținând o serie de imagini ale țesutului mamar cu grosime de un milimetru, astfel încât ele sunt folosite pentru a realiza o reconstrucție tridimensională a sânului. Aparatul deține o tehnologie direct digitală, permițând vizualizarea imediată atât a proiecțiilor, cât și a imaginii 2D și a imaginii recompuse 3D a sânului. Softul de ultimă generație permite realizarea imaginilor 2D în timpul vizualizării imaginilor de tomosinteza, astfel se elimina expunerea ulterioară la radiația X și se reduce gradul de iradiere a sânului”, explică Ioana Neciu, medic primar radiologie imagistică medicală, competențe Ecografie generală și Senologie la Spitalul Militar Central.

În ceea ce privește avantajele unei astfel de proceduri, ea arată că, prin obținerea de imagini tridimensionale ale sânului se permite reducerea interferenței și a suprapunerilor de țesut, astfel încât pot fi evidențiate mult mai ușor leziunile canceroase, mai ales la femeile cu sân dens, care prezintă un risc crescut (factori de risc de cancer mamar existenți în familie sau cu antecedente personale care favorizează apariția bolii).

”Mamografia clasică este o expunere pe un film radiologic simplu, în timp ce mamografia digitală se face pe suportul digital, electronic și avantajul este că cel din urmă este mai sensibil și atunci doză de iradiere este scăzută (de 10 ori mai mică decât la mamografia clasică) și rezoluția este mai mare (calitate superioară a imaginilor). Până la 40 de ani, sânul femeii este dens și informațiile furnizate de mamografie sunt reduse. în acest caz, raportul dintre beneficiu-risc este în favoarea riscului.

De aceea, în toate țările, screeningul se face la vârstă de peste 40 de ani, mamografia digitală fiind principala metodă de depistare precoce a cancerului mamar, la femeile cu vârstă peste 40 de ani. După această vârstă, controlul se realizează la o perioada de 1-2 ani. în cazul persoanelor care au vârstă sub 40 de ani, se face mamografie la recomandarea medicului, ca o excepție de la regulă, la femeile care au leziuni suspecte, depistate ecografic. Femeile gravide, de obicei, nu fac mamografie. Doză de iradiere la mamografie este foarte mică, mult mai mică decât la o examinare computer-tomografică sau alte radiografii, în special cu mamograful de ultima generație. Mamografia digitală cu tomosinteza este adecvată în cazul tuturor femeilor, inclusiv a celor cu țesut mamar dens”, detaliază dr Neciu. 

Ea afirmă că mamografia digitală cu tomosinteza permite detecția și diagnosticarea precoce a tumorilor mamare – chiar și a celor de mici dimensiuni – și crește acuratețea diagnosticului.

”Detectarea precoce a cancerului mamar crește șansele de reușită a tratamentului și, implicit, se reduce numărul deceselor cauzate de cancer de sân la persoanele cu vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani și, în special, la cele după 50 de ani. Chiar și în cazul investigațiilor cu rezultate favorabile se recomandă repetarea mamografiilor anual, mai ales dacă există antecedente de cancer în familie. Cancerele depistate în stadii incipiente necesită mai puține intervenții chirurgicale invazive, chimioterapie mai puțin toxică și permit utilizarea tehnicilor chirurgicale care conservă sânul, toate acestea ducând la un rezultat mai bun și la îmbunătățirea calității vieții pacientelor”, conchide dr. Ioana Neciu.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »