Familia ta / Sarcina »

Lucruri neștiute despre avort. Ce se întâmplă cu femeile după ce recurg la această procedură

Autor: A.C. | 03 September, 11:05 | 0 comentarii

Avortul la prima sarcină poartă numele de avort spontan, iar în primele trei luni de sarcină, avortul are aproape întotdeauna drept cauză o anormalitate cromozomială, însemnând că embrionul nu este foarte bine format, iar natura are o rezolvare simplă – oprirea din evoluție și eliminarea produsului. 


Avortul este, pentru multe femei, un subiect tabu, așa că multe preferă să nu vorbească despre el chiar dacă le macină gândul că și-au pierdut bebelușul și cad în depresie.

Femeile nu vorbesc despre avort între ele

Deși există preconcepția că femeile, între prietene, vorbesc despre cele mai intime și delicate situații sau întâmplări, adevărul este că avortul nu întră în subiectul lor de discuție. Există parte un mic acord tacit între femei de a nu deschide acest subiect. De altfel, ce se întâmplă în mintea și sufletul unei femei după ce a făcut un avort este un subiect tabu în toată societatea. Acest tip de abordare sporește, însă, sentimentul de vinovăție pe care-l are aproape fiecare femeie care s-a văzut nevoită să recurgă la avort.

Dacă femeile ar fi dispuse să vorbească despre trăirile lor, ar putea să treacă peste sentimentul de vinovăție, peste teamă de a dezamăgi, dar și pentru sentimentul de rușine care le macină în mod secret, uneori subconștient, zi de zi după efectuarea avortului.

Tristețea după avort este naturală

Indiferent că au sau nu un simț matern foarte dezvoltat, indiferent de vârsta pe care o au, indiferent dacă sunt sau nu implicate într-o relație serioasă sau sarcina a survenit după un contact sexual ocazional, orice femeie care face avort va simți tristețe și chiar poate intră în depresie după întreruperea voluntară a sarcinii. Tristețea profundă de după avort este absolut firească, chiar dacă nu apare mereu în ziua de după întreruperea sarcinii. Rezistența emoțională a unei femei poate ține această durere ascunsă pentru săptămâni, însă la un moment dat ea iese la suprafață, putând dura și ani buni după avort.

Aproximativ 70.000 de femei mor, anual, la nivel mondial, din cauza avortului, arată datele unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Institutul Guttmacher din New York. Mai mult de jumătate dintre decese se înregistrează în ţările subdezvoltate şi, în special, în Africa, unde se face prea puţină educaţie sexuală. Potrivit specialiştilor, numărul deceselor s-ar reduce drastic, dar în multe ţări nu există conceptul de planificare familială, iar piaţa produselor contraceptive este aproape inexistentă. Institutul Guttmacher a mai constatat că numărul avorturilor a scăzut de la 45.5 de milioane în 1995 la 41.6 de milioane în 2003. Explicaţia este că femeile căsătorite foloseau contraceptive în proporţie 63% în 2003, faţă de doar 54% în 1990.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »