Sanatatea ta / Medicamente »

Lista medicamentelor pe care nu trebuie să le iei împreună

Autor: Alexandra Tudor | 05 December, 10:25 | 2 comentarii

În timp ce unele pastile pot potenţa efectele altora dacă sunt luate împreună, anumite categorii de medicamente le pot diminua din proprietăţile curative. Descopră în rândurile de mai jos lista medicamentelor pe care nu trebuie să le iei împreună.


Articole similare:

Nu combina anticoncepționalele cu antibioticele

Dacă luați antidepresive, aveți grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepționalele își por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina și penicilina. La fel se întâmplă și cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepționale.

Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina. O combinație care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinația poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge și scăderea sau dispariția din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.

Se pot dezvolta în timp grave tulburări musculare dacă se combină statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar în combinație cu claritromicina pot duce la distrugerea țesutului mușchilor striați.

Nu lua aspirina cu paracetamol, ibuprofen sau medicamente pentru diabet

Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinația aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicațiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina mărește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.

Aveți grijă atunci când folosiți plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronșic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra grețurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative.

Coldrex, medicament cunoscut în cazul răcelilor, nu ar fi bine să fie combinat cu paracetamol, el deja conține paracetamol. Evitați combinația coldrex cu alte medicamente contra răcelilor, antidepresive folosite în tratarea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii arteriale. Nu este indicat să combinați coldrex cu domperidonă sau metroclopramidă.

Iei statine? Iată ce antibiotice să eviţi!


Medicamentele indicate pentru reducerea colesterolului „rău” (statinele) pot avea ca efect secundar distrugerea ţesutului muscular scheletic. Acest risc este amplificat de administrarea concomitentă a unor antibiotice precum claritromicina. De aceea, în timpul tratamentului cu antibiotice, statinele trebuie evitate.

Este bine de ştiut şi că eficienţa anticoncepţionalelor poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilina, eritromicina, tetraciclina şi claritromicina. Tetraciclina nu trebuie luată în acelaşi timp cu unele medicamente indicate pentru tratarea acneei (retinoizi), întrucât există riscul producerii hipertensiunii intracraniene.
De asemenea, antibioticele din categoria cefalosporinelor nu se asociază cu diureticele, din cauză că pot surveni complicaţii renale.

Aspirina creşte efectul anticoagulantelor


Printre tratamentele care necesită o atenţie sporită se numără anticoagulantele orale (prescrise pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). De obicei, administrarea acestora se face pe perioade lungi, existând o probabilitate mai mare ca ele să interacţioneze cu alte medicamente.

De aceea, dacă iei anticoagulante, menţionează acest lucru farmacistului în caz că ai nevoie să iei alte medicamente. De pildă, administrarea în acelaşi timp a anticoagulantelor cu aspirină sau cu ibuprofen creşte riscul de hemoragie internă.

La rândul lor, antiacidele (indicate în ulcer sau arsuri gastrice) pot să scadă absorbţia anticoagulantelor. Aspirina trebuie evitată şi de persoanele care urmează tratament cu astm bronşic, pentru că poate favoriza producerea unei crize.

Alte combinaţii nefaste

•    Antidepresivele şi anxioliticele (indicate în tratamentul anxietăţii) nu se administrează în acelaşi timp cu anticoagulantele, cu pastilele contra migrenelor sau cu tratamentele contra tusei.

•    Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

•    Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, iar metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului.

•    Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv.  
 
Sfaturi pentru a preveni interacţiunile medicamentoase 

1.    Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.

2.    Chiar dacă un medicament se vinde fără reţetă, el poate interacţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.

3.    Ţine cont că medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.

4.    Nu consuma alcool în timpul tratamentelor.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin | 06 December 2015, 14:33
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
-Oferim sanse reale de avansare in cariera!
-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
-Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.
-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Cerinte:
- cunostinte despre utilizarea Internetului
- cunostinte despre Word si Excel
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou
- posibilitatea de a lucra minim 3 ore pe zi

Important:
Pentru informatii suplimentare trimiteti "info" la: [email protected]

Oferte:
-oferim instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasa
2 Postat de: Sibnet | 07 December 2015, 07:24
In sfarsit, ai gasit o afacere online excelenta, un sistem care te conduce pas cu pas pe drumul bunastarii! Ai acum o afacere online la cheie, pregatita cu tot ceea ce iti trebuie! Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere detalii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »