Psiho / Tulburari de somn »

Lipsa somnului îți afectează viața socială. Efectele sunt incredibile

Autor: A.C. | 22 March, 16:40 | 0 comentarii

Toată lumea știe că somnul este cheia bunăstării noastre fizice și psihice. Un nou studiu susține acum că somnul este fundamental și pentru menținerea unei vieți sociale sănatoase.


Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Berkeley, oamenii care nu se odihnesc se simt mai singuri și mai puțin înclinați să interacționeze cu alții decât prietenii lor mai bine odihniți.

Constatările au arătat că cei care nu au dormit suficient pot părea de asemenea mai puțin atrăgători social față de ceilalți, aratând semne ale unei izolări sociale.

Autorii studiului au descoperit ca oamenii au experimentat o puternică activitate de repulsie socială în creier în timpul experimentului când au fost lipsiți de somn și au reacționat într-un mod asemănător cu sentimentul că spațiul lor personal este invadat sau că se află într-o situatie potențial amenințătoare.

Într-un experiment ulterior, cercetatorii au descoperit că o parte din creier care încurajează interacțiunea socială este în mod semnificativ redusă în cei care sunt lipsiți de somn.

"Cu cât dormi mai puțin, cu atât vrei să interacționezi mai puțin. La rândul lor, alții te percep ca fiind mai respingător din punct de vedere social, crescând în continuare impactul serios de izolare socială a pierderii somnului".

Walker a adăugat că această rutină poate crea un "ciclu vicios" care ar putea agrava sentimentul de singurătate. Efectele adverse ale deprivării de somn au fost simțite chiar și după doar o noapte de somn prost. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »