Familia ta / Copii »

Jocuri de care copilul are nevoie

Autor: Daniela Purcaru | 30 October, 13:45 | 0 comentarii

Pentru copii joaca este o treabă serioasă. Cele mai multe dintre jocurile copilăriei îi ajută pe cei mici să devină mai răbdători, mai calmi, mai atenți la detalii.


Așa are mai rar crize de furie!

Tantrumurile sau crizele de furie sunt frecvente la copiii mici. Ei tind să reacţioneze violent la supărare sau când sunt bolnavi, aruncându-și jucăriile din neputința de a spune ce-i înfurie. Unii se pot simţi vinovaţi după aceea, alţii pur şi simplu dau uitării ce s-a petrecut şi te vor lăsa pe tine, ca mamă, să faci curat.

Ceea ce poţi face data viitoare este să-ţi asiguri copilul că înţelegi ceea ce simte. Repararea jucăriilor poate fi un joc în sine și-l poate ajuta să vadă și ce urmări are lipsa de grijă pentru lucrurile lui. Pune-i la dispoziţie lipici, scotch. Dacă nu va reuşi, explică-i faptul că acelaşi impact îl au loviturile sau cuvintele lui urâte şi asupra oamenilor. Îi răneşte şi greu mai poate fi reparat răul făcut.

Când se înfurie, spune-i că ştii ce simte şi că îi dai voie să-şi exprime supărarea, dar fără să strice vreo jucărie sau să lovească, ci plângând. Cere-i să-ţi spună ce-l supără şi să aştepte câteva minute ca să se liniştească.

Pentru a fi mai răbdător

Atunci când îşi doreşte ceva dulce, propune-i un joc: va primi pe loc ce-și dorește, de exemplu un biscuite sau, dacă va avea răbdare, va avea doi biscuiți mai târziu.

Un psiholog american a făcut un experiment cu ajutorul unor copii în vârstă de 3-4 ani. După ce a spus copiilor regulile jocului, a părăsit camera și i-a lăsat puțin timp singuri. Unii dintre ei s-au jucat, au cântat, și-au pus mânuţele la ochi. Au înţeles că au mai mult de câştigat dacă așteaptă, iar la final au fost răsplătiți.

Citește și: Jucării periculoase pentru copii

Se joacă și devine mai atent

Copiii vor să li se acorde atenție lor în primul rând și ascultă mai rar. Pentru a-l deprinde să asculte, oferă-i în primul rând tu atenție când te solicită.

Ce mai poți face este să-i propui jocuri de cuvinte care rimează sau să-ți povestească ce a înțeles după ce a văzut un filmuleț sau după ce ați fost la teatru. Când ieșiți la plimbare, spune-i să asculte cu atenție sunetele și să le imite.

Te-ar mai putea interesa: Ce jucării să-i iei în funcție de vârstă

Un alt joc care-i sporește atenția este acesta: ascunde câteva jucării în mai multe locuri dintr-o cameră, apoi cere-i să le caute și să le aducă la tine într-o anumită ordine.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »