Sanatatea ta / Ce te doare »

Întrebări despre colicile biliare

Autor: Claudia Georgevici | 16 May, 12:00 | 0 comentarii

Mai mult decât o durere obișnuită, colicile biliare sunt produse, în majoritatea cazurilor, de prezența calculilor la acest nivel.


Ce sunt?

Colicile biliare sunt dureri puternice resimțite sub coste, în partea dreaptă, care se pot propaga spre umărul drept. Apar brusc, mai ales după consumul de alimente care stimulează contracția colecistului (în special, grăsimi, maioneză, prăjeli). Colicile biliare mai pot fi însoțite și de vărsături, greață și transpirații.

De ce apar?

Colicilor biliare au legătură cu existența unui obstacol la nivelul căilor de evacuare a bilei. Cele mai frecvente cauze ale colicilor biliare sunt: calculii biliari (cea mai frecventă cauză), dilatarea colecistului sau a căilor biliare, pancreatita (inflamație a pancreasului), duodenita (inflamația primei părți a intestinului subțire), spasmele esofagiene, dischinezia biliară, infecțiile și tumorile biliare.
Prezența acestor simptome este motiv de prezentare la medic (gastroenterolog sau internist).

Care sunt factorii de risc?

Au un risc mai mare de a face colici biliare persoanele cu anumiți factori de risc. Printre aceștia, se numără: istoric familial de colici biliare, administrarea de anticoncepționale orale, vârsta înaintată, sarcina, obezitatea și unele boli precum ciroza hepatică.

Citește și: Dieta corectă dacă ai calculi biliari

Cum se diagnostichează?

Pentru diagnosticarea colicilor biliare, medicul recomandă analize precum cele de sânge și de urină. Pentru un diagnostic cât mai exact, este nevoie și de ecografie abdominală, colangiografie endoscopică retrogradă, scintigrafie și RMN. 

Sfat

Evită consumul de alcool, pentru că înrăutățește simptomele colicilor biliare.

De ce tratament este nevoie?

În timpul unei crize biliare, se administrează medicamente contra durerii (antispastice, antialgice) și, eventual, împotriva grețurilor și vărsăturilor. Tratamentul chirurgical se impune în colicile biliare repetitive sau cu complicații.

Ce complicații pot să apară?

 În absența tratamentului, colica biliară se poate complica prin: colecistită acută, icter mecanic, angiocolită și pancreatită acută.

Info

Colicile biliare pot fi confundate cu colicile renale, hernia hiatală, pancreatita acută sau cu ocluzia abdominală.

De ce apare cancerul de veziculă biliară

Al cincilea dintre cancerele organelor digestive este cel de veziculă biliară. Au o probabilitate mai mare de a face boala persoanele cu următorii factori de risc: pietre la fiere, infecții cronice intestinale, polipi la nivelul colecistului, expunerea la diverse chimicale, obezitatea și administrarea de anticoncepționale. În multe cazuri, mai ales în fazele inițiale, boala evoluează fără simptome. Alteori, se manifestă prin greață, gust amar, durere abdominală în partea dreaptă, icter, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate. Boala se tratează chirurgical și, eventual, cu chimioterapie.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »