Sanatatea ta / Tratamente »

INTERVIU. Prof. Zielinski: „Medicina personalizată acționează asupra moleculelor canceroase”

Autor: Sorina Severin | 09 May, 16:00 | 1 comentariu

Deoarece numărul cazurilor de cancer este din ce în ce mai mare în țara noastră, am stat de vorbă cu domnul doctor Christoph Zielinski, expert în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului despre ce putem face pentru a preveni apariția acestei maladii și în ce constă medicina personalizată.


Cum apare celula canceroasă?

În general, apare o disfuncție în celula normală, care începe să se înmulțească în mod necontrolat. Pentru a combate celulele maligne, trebuie să identificăm defectele moleculare din interiorul celulelor. Dacă la început celulele circulă în tot organismul, după un timp ele se depun pe organe. În cadrul celulelor există sute de molecule care pot suferi transformări, în urma cărora aceastea pot deveni maligne.

Ce este medicina personalizată?

Există în jur de 60 de medicamente care atacă aceste nodificări și împiedică dezvoltarea celulelor și circulația lor în înteriorul organismului. Însă, aceste medicamente nu pot fi administrate la întâmplare, doar prin presupunerea că un anumit medicament va repara modificările suferite în structura moleculară.

Mai întâi, trebuie să demonstrăm că este o anumită alterare moleculară, iar acest lucru se realizează prin investigații medicale. Aceste investigații, precum și tratamentul propus, poartă numele de medicină personalizată, întrucât acționează precis asupra moleculelor vinovate de apariția cancerului.

Cum funcționează medicina personalizată?

Am descoperit că în cazurile de cancer la sân, 50% din modificările moleculare suferite de celule sunt asemănătoare. Același lucru a fost observant și în cazurile de cancer la stomac. Vă pot da un exemplu, există 7 sau 8 forme de cancer pulmonar, toare reunite sub același nume. Însă, fiecare din această formă are nevoie de un tratament diferit pentru a da rezultate și boala să fie învinsă. Aceeași situație se întâmplă în cazurile de cancer la sân sau de cancer de colon.

Care sunt cel mai des întâlnite forme de cancer?

În primul rând, cancerul de sân, urmat de cancerul pulmonar, numărul de cazuri fiind din ce în ce mai mare din cauza fumatului. Ceea ce este interesant este faptul că, deși numărul de cazuri de cancer la bărbați este în descreștere, se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri în rândul femeilor, deoarece ele încep să adopte același comportament ca bărbații în ceea ce privește fumatul. În ceea ce privește tipul de cancer întâlnit des atât în rândul femeilor și al bărbaților, trebuie amintit cancerul de colon.

Este păcat, deoarece cancerul de colon poate fi prevenit prin endoscopii. Pe de altă parte, în rândul bărbaților, cancerul de prostată este un pericol, deoarece poate fi foarte agresiv și din acest motiv mulți bărbați în vârstă mor fără să știe că au avut această boală. În schimb, datorită noilor mediamente, speranța de viață la cancerul de sân metastazat a crescut de la câteva luni la 4-5 ani.

Care sunt tipurile de cancer cele mai agresive și dificil de tratat?

În prezent, cancerul de plămân. Pe de altă parte, multe dintre noile tratamente pentru cancer au fost dezvoltate special pentru cancerul la plămâni, întrucât este una din formele cel mai greu de tratat. Imunoterapia este unul dintre cele mai moderne și mai eficiente tratamente prin care poate fi tratat cancerul la plămâni. La rândul lui, și cancerul de pancreas este greu de tratat deoarece avem la dispoziție puține medicamente.

Care este cea mai periculoasă formă de cancer?

În ultimii ani s-au înmulțit cazurile de melanom malign din cauza radiațiilor și a expunerii neprotejate la soare. Dacă persoana ajunge la doctor având boala în stare avansată, sunt puține lucruri care mai pot fi făcute, speranța de viață fiind în jur de 2-3 ani. Persoanele cu un risc crescut de a face melanom sunt cele cu o piele deschisă la culoare, oamenii palizi. De îndată ce vezi schimbări în structura pielii este bine să ceri sfatul unui medic dermatolog, iar o aluniță care este suspectă ar trebui îndepărtată.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 17:23
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »