Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

INTERVIU. Cum se folosește corect apa de gură?

Autor: Daniela Purcaru | 08 December, 11:20 | 0 comentarii

Este indicat să folosim zilnic apa de gură sau numai în anumite afecțiuni? La această întrebare și la altele legate de igiena dentară ne-a răspuns medicul stomatolog George Ghidrai.

Apa de gură poate înlocui periajul în anumite situații?

În primul rând, subliniez că apele de gură sunt substanțe care complementează periajul dentar, dar nu pot niciodată să-l înlocuiască. Din punctul de vedere al acțiunii acestora, se împart în 2 mari categorii:

- apele de gură „uzuale” - complementează periajul dentar, putând ajunge, prin clătire, în spații din cavitatea bucală mai greu accesibile. Într-o oarecare măsură pot ajuta și la eliminarea temporară a respirației urât mirositoare.

Aceste produse sunt disponibile de obicei în farmacii și pot fi achizitionate fără prescripție. Se recomandă clătirea zilnică timp de 20-30 secunde după periajul dentar.

- apele de gură terapeutice – conțin substanțe active care ajută la controlul sau tratarea anumitor afecțiuni orale precum gingivita, cariile dentare, respirația urât mirositoare și altele. Este indicat să folosiți aceste ape de gură doar la recomandarea medicului stomatolog care va stabili și modul lor de administrare.

De la ce vârstă este indicată folosirea apei de gură?

Nu este recomandat copiilor sub 6 ani să se clătească cu ape de gură. Aceștia ar putea înghiți cantități mari de lichid, ceea ce ar putea provoca efecte adverse nedorite (greață, vărsături, uneori chiar intoxicații).

Care este cel mai bun moment  al zilei în care poate fi făcută clătirea cu apă de gură?

Dacă vorbim de apele de gură uzuale, este bine să vă clătiți de 2 ori pe zi după efectuarea periajului dentar (ideal dimineața și seara, dar vă puteți clăti și la prânz dacă simțiți nevoia).
Dacă folosiți apele de gură pentru tratarea unor afecțiuni bucale, va trebui să vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră stomatolog. Acesta va putea să vă indice cel mai bine frecvența precum și momentele zilei în care este cel mai bine să le folosiți.

Se poate folosi imediat după periaj? Interacționează cu substanțele active din pasta de dinți?

În marea majoritate a cazurilor, apele de gură se folosesc după periajul dentar. Totuși, în anumite situații, firmele producătoare ar putea recomanda o anumită conduită pentru a maximiza efectele fiecărui produs și a impiedica interacțiunile nedorite cu substanțe prezente în pastele de dinți.

De exemplu, există ape de gură care conțin substanțe precum hidroxidul de calciu sau hidroxidul de aluminiu care în contact cu ionii de fluor din pastele de dinți vor forma anumiți compuși care pot reduce eficiența apei de gură. În asemenea situații, se recomandă clătirea viguroasă cu apa potabilă după periaj, imediat înainte de a folosi apa de gură pentru a elimina acești compuși. De aceea, este bine să citiți cu atenție prospectul fiecărui produs înainte de a-l folosi. La nevoie, nu ezitați să discutați și cu medicul dumneavoastră stomatolog pentru a obține informații suplimentare.

După folosirea apei de gură se poate clăti cu apă potabilă?

În mod normal nu este nevoie să vă clătiți cu apă potabilă după ce folosiți apa de gură doar dacă simțiți că aceasta v-a provocat o iritație sau o stare neplăcută la nivelul mucoasei orale. Dacă doriți să combateți și respirația urât mirositoare, apa de gură vă va lăsa o senzație proaspătă și plăcută la nivelul cavității bucale.
Nu este în schimb nicio problemă dacă vă clătiți cu apa potabilă după peria,j dar înainte de folosirea apei de gură.

La cumpărarea apei de gură după ce ne ghidăm? Trebuie să evitam anumite substanțe din compoziția unora?

În funcție de ingredientele active, apele de gură se împart în mai multe tipuri:

1. Cu alcool

Alcoolul este ingredient activ. Au la bază ideea că acesta poate combate gingivita sau sângerările gingivale și poate ajuta la improspătarea respirației. Este bine să evitați aceste tipuri de ape de gură, deoarece pot cauza o serie de efecte secundare: tulburări ale gustului, senzație de gură uscată, pătarea dinților. Unele studii arată că acestea pot crește riscul apariției cancerului oral.

2. Pe bază de clorhexidină

Sunt eficiente în reducerea sângerării și inflamațiilor gingivale și într-o oarecare măsură pot controla depunerea plăcii dentare. Pot fi folosite și în tratamentul respirației urât mirositoare, chiar dacă studii recente arată că eficiența lor nu este atât de ridicată cum se credea. Nu folosiți acest tip de ape de gură decât la indicația medicului dumneavoastră!

3. Cu fluor

Se știe cp fluorul previne caria dentară. Totuși, apele de gură pe bază de fluor se folosesc doar în cazul pacienților care prezintă un risc crescut de carii dentare și doar la indicația medicului. Nu înghițiți acest tip de ape de gură și nu le lăsați la îndemâna copiilor!

4. Pe bază de uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante și sunt cunoscute pentru efectele tămțduitoare. Apele de gură pe bază de uleiuri esențiale sunt extrem de populare astăzi. Au proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare recunoscute și, în plus, nu au efecte secundare. Multe dintre apele de gură uzuale conțin uleiuri esențiale. Ajută și la împrospătarea respirației, chiar dacă au mai mult un efect în mascarea halenei decât în tratamentul acesteia. Sunt o alegere sigură și benefică, dar nu vă bazați exclusiv pe acestea, neglijând periajul.

5. Pe bază de peroxizi

Anumite studii arată că peroxizii pot reduce inflamația gingivală. Mai mult, ar avea chiar un efect de albire a dinților. Din păcate, aceste ape de gurț pot irita țesuturile dentare provocând uneori leziuni ireversibile (cum ar fi pulpita cronică). De aceea, este bine să le evitați, neexistând încă suficiente studii care să demonstreze că beneficiile lor ar putea compensa riscurile.

Înafară de ingredientele active, apele de gură conțin și alți compuși (detergenți, coloranți, potențiatori de gust etc.). Este bine să citiți cu atenție prospectul mai ales dacă știți că sunteți alergic la anumiți compuși.CV

Medic specialist medicină dentară, www.infodentis.com

Absolvent Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“, Cluj-Napoca
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »