Remedii naturiste / Problemele tale »

Insomnie? Hameiul îi vine de hac

Autor: Monica Georgescu | 18 January, 13:55 | 0 comentarii

Te simți lipsit de energie, nu reușești să dormi suficient și ai nevoie de un remediu cu efect calmant? Înainte de a recurge la medicamente, apelează mai întâi la alternativele naturiste pe bază de hamei.


Articole similare:

Tratamente naturiste cu hamei

Oboseala nu este chiar cel mai simplu lucru de gestionat, mai ales în vremurile pe care le trăim, când suntem mereu pe fugă, din dorința de a rezolva cât mai multe lucruri într-o singură zi.

Din farmacia naturii, pe lista de remedii eficiente în tratarea oboselii, se află și hameiul. Această plantă este cunoscută mai ales pentru utilizarea sa în procesul de producere a berii, însă are și multe indicații terapeutice.

Studiile au arătat că hameiul are efect calmant, fără efecte secundare nedorite. Planta are proprietăți antibacteriene, antifungice, antiseptice, antispasmodice, antiinflamatoare și diuretice (ajută la eliminarea apei în exces din organism).

Ceaiul de hamei, băut amar, poate ajuta digestia, iar combinat cu alte plante, precum rădăcina de valeriană, verbină și mentă, este eficient în cazul tulburărilor nervoase.

Induce relaxarea

Frunzele de hamei conțin substanțe cu efecte sedative, care induc relaxarea și senzația de somn. În plus, tratează și anxietatea. Pentru potențarea efectelor, se poate combina cu alte plante cu efect asemănător, precum valeriana. Se pare că simpla lor așezare pe pernă, înainte de somn calmează și facilitează adormirea.

În ce probleme mai este util

•    reumatism

Hameiul are efecte antiinflamatoare comparabile cu ale unor medicamente folosite în tratarea artritei. Specialiștii îl compară chiar, prin eficiență, cu ibuprofenul. În plus, hameiul acționează la nivelul sistemului nervos central, reducând durerea, în cazul bolnavilor de reumatism.

•    menopauză

Grație fitoestrogenilor din hamei, planta reduce disconfortul specific menopauzei.  

•    boli renale

Compușii chimici din hamei stimulează activitatea rinichilor, împiedică formarea calculilor şi scade incidența infecţiilor renale. Anumite substanţe din conurile de hamei au efect antispastic şi ajută la dilatarea căilor de evacuare a calculilor renali. În cazul colicilor renale, de eliminare a calculilor, sunt indicate băile fierbinţi de şezut, în extract de hamei.

Cum se administrează  

Hameiul poate fi luat sub următoarele forme:

•    Ceai (2 lingurițe de conuri uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute)

•    tinctură (realizată prin macerarea plantei în alcool)

•    capsule sau tablete

•    creme și loțiuni.

Administrat intern, sub formă de capsule sau ceai, hameiul combate senzația de anxietate, neliniște sau stres, insomnia, oboseala, tratează anumite probleme ale sistemului digestiv (infecții, diaree, indigestie, ulcere), ameliorează durerile de cap și de dinți, reduce retenția de lichide. În insomnie, se bea o cană cu ceai înainte de culcare.

Aplicat pe piele, sub formă de creme, planta este recomandată în tratarea abceselor, vânătăilor, acneei. În astfel de probleme, se face o infuzie dintr-o linguriță de conuri de hamei la 100 de ml de apă; se aplică sub formă de comprese pe locurile afectate.   

Pulbere

O obții prin măcinarea foarte fină a hameiului, cu o râșniță electrică. Depozitezi pulberea în borcane de sticlă, maximum 2 săptămâni. Se administrează de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță rasă de pulbere, pe stomacul gol.

Tinctură

Pune într-un borcan 20 de linguri de pulbere de hamei, iar deasupra adaugă 500 ml de alcool alimentar, de 50 de grade. Lasă conținutul la macerat 2 săptămâni, apoi filtrează lichidul printr-un tifon, iar tinctura obținută depoziteaz-o în sticluțe închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriță diluată cu puțină apă. Poate fi folosită în tratarea insomniei.

Ulei de hamei

Pui într-un borcan 15 linguri de pulbere de hamei, peste care adaugi jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui sau de măsline. Închizi ermetic și lași la macerat două săptămâni, după care filtrezi și depozitezi într-o sticlă închisă la culoare. Este indicat în tratarea nevralgiilor și pentru îngrijirea pielii.

ATENȚIE!

Hameiul NU trebuie administrat în același timp cu tratamente antihistaminice, anxiolitice, sedative sau somnifere, medicamente contra durerilor (codeină).

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »