Familia ta / Copii »

Importanța sportului în formarea copilului

Autor: Simona Stănoi | 19 February, 10:20 | 0 comentarii

Sportul este o activitate care nu ar trebui să le lipsească copiilor pentru a se dezvolta armonios și pentru a avea un tonus fizic și psihic bun. În funcție de aptitudinile copilului, puteți alege împreună cea mai potrivită activitate, care să îi facă plăcere și care să îi fie de folos, totodată.


În timpul liber, tinerii pot alege să facă o mulțime de activități, însă sportul este una dintre cele mai potrivite, beneficiile pe care le aduce fiind de necontestat, a mărturisit Cezar Stancu, Director General al Companiei Municipale Sport pentru Toți și fost sportiv de performanță.

Cât de important este sportul în viața copiilor?

Pe lângă faptul că îi ajută la dezvoltarea armonioasă a trupului și a minții, sportul îi învață, totodată, să lucreze în echipă, să fie corecți, responsabili și încrezători în propriile forțe. Toate aceste calități îi vor ajuta cu siguranță mai târziu, în viața de adult. Pornind de la o constatare îngrijorătoare, aceea că tinerii din ziua de astăzi nu mai fac mișcare, cu atât mai puțin un sport de performanță, am demarat împreună cu Primăria Capiotalei proiectul „Dezvoltare și sănătate prin sport“, program gratuit (în perioada 2019-2022). Până la data de 3 martie 2019, sunt așteptați la înscrieri toți copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani inclusiv, care vor avea posibilitatea de a alege o singură disciplină sportivă din cele 17 propuse. Mai mult decât atât, pe toată durata proiectului, ei vor beneficia de control și de asistență medico-sportivă, dar și de asistență în nutriție acordată de specialiști în sănătatea alimentației.

În calitate de fost sportiv de performanță, la ce vârstă e bine ca un copil să înceapă să facă sport?

Sportul este benefic la orice vârstă. Însă, pentru a fi înscris la sporturi cu reguli clare, este recomandat să aibă cel puțin 6 ani, întrucât, începând cu această vârstă, copilul dispune de o mai bună coordonare fizică și de atenția necesară pentru a putea urma instrucțiunile. Odată ce va începe antrenamentele copilul își va dezvolta abilitățile fizice și puterea de concentrare. Însă, un aspect foarte important este ca celui mic să îi facă plăcere să practice sportul ales. Dacă părinții își vor îndruma copiii spre o activitate sportivă ținând cont și de dorințele lor, atunci cu siguranță vor începe să apară și rezultatele.

După ce criterii se poate ghida părintele pentru a-și putea îndruma copilul spre o activitate sportivă anume?

Este recomandat ca părinții să țină cont de personalitatea copilului și să îi ofere celui mic șansa de a practica mai multe sporturi la început pentru a descoperi ce i se potrivește. Unii copii pot prefera sporturile de echipă precum fotbalul sau handbalul, în timp ce alții pot avea înclinații spre cele individuale precum atletismul sau șahul. Tocmai de aceea, în cazul în care un copil nu se va adapta la sportul ales inițial în cadrul programului nostru, el va avea posibilitatea de a schimba disciplina sportivă.

Ce sfat aveți pentru părinții ai căror copii nu doresc să facă sport?

Puterea exemplului este foarte importantă. Copiii învață din comportamentul părinților, mai ales în primii ani de viață, și de aceea este bine ca aceștia să vadă că cei mari sunt activi și fac mișcare în mod regulat. Îi sfătuiesc pe părinți să facă mișcare în prezența copiilor și cu siguranță le vor insufla dorința de a face sport.

Cezar Stancu, Director General al Comaniei Municipale Sport pentru Toți

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »