Sanatatea ta / Tratamente »

Guta, boala care modifică stilul de viaţă

Autor: Adina Cojocaru | 26 January, 10:30 | 2 comentarii

Cunoscută și ca „boala regilor”, guta se manifestă prin dureri articulare intense. Dieta, tratamentul și stilul de viață au un rol important în ținerea sub control a bolii.


Guta este o formă de artrită și este însoțită de durere, edem, roşeaţă şi inflamaţie, precum şi prin reducerea până la minimum a funcţionalităţii articulaţiei afectate.

Boala este mai des întâlnită la bărbaţi și este cauzată de excesul de acid uric din sânge (hiperuricemie). Atunci când nivelul acidului uric creşte foarte mult, se formează cristale de urat, care se depun apoi la nivelul articulaţiilor.

 De ce apare

Nu toate persoanele care au hiperuricemie fac şi gută dat fiind că există şi alte cauze ce pot declanşa boala. Printre acestea, se numără: obezitatea, consumul excesiv de alcool, hipertensiunea, medicamentele diuretice şi cele împotriva tuberculozei, aspirina, leucemiile, limfoamele, hipotiroidismul, unele afecţiuni genetice, ereditatea (rude de gradul I care au această afecțiune), boala renală cronică.

Guta este o boală invalidantă. Fără tratament, episoadele acute pot evolua în gută cronică, ajungând până la distrugerea suprafeţelor articulaţiilor şi deformarea lor.

Cum ții boala sub control

Guta poate fi prevenită și ținută sub control adoptând un stil de viaţă echilibrat şi un tratament medicamentos care reduce valorile acidului uric. Printre modificările eficace ale alimentaţiei şi ale stilului de viaţă se numără reducerea consumului de carne şi fructe de mare.

De asemenea, un aport de vitamina C de 1.500 mg pe zi scade riscul de apariţie a gutei cu 45%.Consumul de cafea – nu şi de ceai – este considerat de o echipă de cercetători de la Universitatea din British Columbia că ar reduce riscul de apariţie a gutei. Este indicat să se consume multă apă care ajută la eliminarea acidului uric, împiedicând astfel depunerea lui în ţesuturi.


Citește și:

 - Trei plante de ajutor în caz de gută

 - Gută? Iată cum o ții sub control!

 - 4 alimente indicate în caz de gută


Ar trebui evitate consumul de alcool în exces, slăbirea sau îngrăşarea bruscă, dar şi sporturile care exercită o presiune prea mare pe articulaţii. Mulți au atacuri de gută în perioada sărbătorilor de iarnă, când aceste se consumă în exces carne.

Dieta: permis și interzis

Purinele sunt substanţe naturale ce se găsesc în toate celulele corpului şi în aproape toate alimentele. Această substanţă contribuie la formarea acidului uric, de aceea, este bine să eviți alimentele care o conțin.

Alimente cu un conţinut de purine foarte ridicat (până la 1000 mg/porţie): hamsii, creier, sosuri, rinichi, ficat, sardine, organe, bere.
Alimente cu un conţinut de purine ridicat şi moderat (5-100 mg/porţie): sparanghel, bacon, carne de vită, limbă de viţel, conopidă, pui, supă de pui, raţă, gâscă, fasole boabe, linte, ciuperci, carne de miel, fulgi de ovăz, scoici, mazăre, biban, porc, iepure, somon, oaie, scoici, spanac, burtă, păstrăv, ton, viţel, carne de vânat.

Alimente cu un conţinut scăzut de purine (sub 100 mg/porţie): pâine, unt, ciocolată, margarină, cereale, cafea, condimente, pâine de porumb, lapte degresat, macaroane, nuci, măsline, murături, ulei, ouă, orez, sare, zahăr, ceai, legume, oţet, faină albă.

Știai că...
...Henric al VIII-lea a suferit de gută? De la el se trage şi denumirea gutei drept „boala regilor”.


SFATUL CS: Este necesar un consult medical de specialitate atunci când apar următoarele simptome: durere severă, rapid instalată, la nivelul unei articulaţii inflamate, cu tegumente calde şi roşiatice.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Emi | 26 January 2015, 11:57
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Iulia | 02 March 2015, 16:46
Caut colaboratori pentru publicare anunturii
Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati
Cerinte: - necesar calculator
- conexiune internet
- rabdare
- cunostinte minime PC
- seriozitate
- perseverenta
- atentie la detalii
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Program part-time.
Important: nu cereti detalii pe facebook.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!
In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore
Adauga un comentariu »