Viata sexuala / Boli venerice »

Gonoreea, din ce în ce mai dificil de tratat

Autor: Diana David | 13 April, 12:00 | 1 comentariu

În fiecare an, 78 milioane de oameni din întreaga lume se infectează cu această boală cu transmitere sexuală, iar tendința este de creștere. Gonoreea este încă tratabilă - dar agentul patogen care o provoacă e foarte inventiv, avertizează medicii. 


Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală, produsă de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Cunoscută și sub denumirea populară de blenoragie, infecția este larg răspândită, mai ales la adulții tineri care au avut mai mulți parteneri sexuali. Cea mai eficientă metodă de prevenire este folosirea prezervativului.

Cum se manifestă

La mai mult de jumătate dintre femei și aproximativ 10% din bărbați, boala nu prezintă simptome. Primul semn este, de obicei, o secreție purulentă la vârful penisului sau din vagin, dar și arsuri la urinare.

Combătută cu antibiotice

Pentru diagnosticare, se recoltează secreție de la nivelul uretrei sau colului, care va fi examinată pentru a evidenția bacteria.

Pentru tratarea infecției se administrează antibiotice. Persoana infectată nu trebuie să aibă raporturi sexuale cel puțin 3 săptămâni după tratament - și atunci doar după ce medicul a confirmat vindecarea prin repetarea analizei secreției.

Netratată, gonoreea se poate extinde și infectează prostata, testiculele sau organele pelviene, ceea ce poate duce la infertilitate. De asemenea, poate fi transmisă de la mamă la nou-născut în timpul nașterii provocându-i conjunctivită, care poate duce la leziuni cicatriceale la nivelul ochiului sau chiar la orbire, dacă nu este tratată. Complicațiile rezultate din boală afectează în mod disproporțional femeile, care prezintă un risc special de boală inflamatorie pelvină, sarcină ectopică și infertilitate, precum și un risc crescut de infectare cu HIV.

Citește și: Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală


Provocări pentru medicină

Din păcate, în ultima vreme gonoreea devine „mai greu sau chiar imposibil” de tratat, din cauza rezistenței la antibiotice, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Bacteria responsabilă de gonoree este deosebit de abilă.

De fiecare dată când folosim o nouă clasă de antibiotice pentru a trata infecția, bacteria evoluează rapid și reușește să îi reziste,” a explicat dr. Teodora Wi, într-o conferință de presă OMS. În urma cercetărilor efectuate în 77 de țări, organizația a atras atenția că antibioticele mai vechi au devenit deja inutile în lupta cu această superbacterie. În paralel, scăderea utilizării prezervativelor, numărul din ce în ce mai mare de călătorii, nedetectarea infecțiilor la timp și tratamentul necorespunzător contribuie la creșterea numărului de cazuri la nivel global.

Pentru a preveni dezvoltarea unor tulpini gonococice mai rezistente, organizațiile medicale au adoptat, cu câțiva ani în urmă, noi linii directoare pentru tratamentul gonoreei. Medicilor li s-a recomandat să utilizeze o terapie combinată a 2 antibiotice. De atunci, cazurile de rezistență din unele țări care au aplicat programul au scăzut. În momentul de față, în majoritatea țărilor europene se recomandă terapia asociată.

De asemenea, a fost creat un parteneriat între OMS și Inițiativa Medicamente pentru Boli Neglijate (DNDi), o organizație independentă, care își propune să dezvolte noi antibiotice, eficiente în cazul gonoreei. Până atunci, specialiștii avertizează: la primele semne ale unei posibile infecții cu transmitere sexuală, mergeți imediat la medic! Este singura modalitate prin care se pot evita eficient urmările grave ale bolii, ca inflamațiile severe și infertilitatea.  

CIFRĂ

40% din femeile cu gonoree netratată fac boală inflamatorie pelviană.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Gya Lee | 17 April 2018, 02:12
Oferta extra: lucru part time. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: [email protected]
Adauga un comentariu »