Sanatatea ta / Ce te doare »

Fibromialgia, o altă față a oboselii

Autor: Claudia Georgevici | 22 January, 08:00 | 0 comentarii

Durerile musculare care determină o stare de oboseală accentuată pot semnala prezenţa fibromialgiei, sindrom cu manifestări confuze, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute.


Pentru că simptomele sindromului se confundă cu cele ale bolilor reumatismale, fibromialgia este diagnosticată, de cele mai multe ori, greşit. De asemenea, este confundată cu oboseala cronică. Se poate vorbi de fibromialgie atunci când durerile de spate, de umeri, gât şi articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin 3 luni, când acestea devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn şi de oboseală accentuată.

Un alt criteriu de diagnostic este apariţia senzaţiei de durere la presiunea în anumite puncte sensibile caracteristice fibromialgiei, cel puţin 11 din 18. Alături de aceste simptome, mai pot apărea stări depresive, anxietate, rigiditate sau înţepenirea corpului, dureri de cap şi faciale, tulburări digestive, precum şi unele probleme de concentrare. Simptomele se pot amplifica în contextul unor evenimente stresante sau după unele traume fizice.

Femeile, mai afectate 

Peste 70% din cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei, cele mai afectate fiind cele cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Potrivit mai multor cercetări, hormonii sexuali feminini ar fi implicați. Dimpotrivă, testosteronul, hormon sexual masculin, le oferă bărbaţilor o oarecare protecţie în faţa fibromialgiei.

Sunt mai expuse persoanele anxioase şi depresive, precum şi cele cu un sistem imunitar slăbit, persoanele sedentare sau, dimpotrivă, cei care au o activitate fizică intensă. De asemenea, fibromialgia este mai frecventă la cei care suferă de artrită reumatoidă, de lupus eritematos (boală autoimună) şi de insuficienţă tiroidiană.

Cifră

În Europa, în jur de 14 milioane de oameni suferă de fibromialgie.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din dietă dacă ai fibromialgie

Când trebuie să mergi la medic

Oboseala prelungită, fără un motiv aparent, trebuie investigată din punct de vedere medical. Consultul medical se impune dacă odihna nu aduce nicio ameliorare în ceea ce privește slăbiciunea organismului. Totodată, mergi la doctor dacă, în afară de epuizare, mai ai și simptome precum: dureri în piept, de cap, crampe musculare, palpitații, transpirație, tulburări de somn, vertij, probleme de concentrare, tulburări de memorie și pierderea încrederii în forțele proprii.

Este indicat să mergi la medic dacă oboseala te împiedică să îți duci la bun sfârșit sarcinile zilnice, dacă metodele folosite până acum contra oboselii sunt ineficiente și dacă extenuarea s-a instalat brusc. Nu există un test medical anume, dar doctorul va recomanda o serie de analize ce ar putea releva existența unui dezechilibru sau a unei boli care se află la originea oboselii. De asemenea, medicul ține cont și de anumite aspecte: contextul apariției acesteia, durata, intensitatea și simptomele asociate.

Primele analizele recomandate de doctor sunt cele de sânge: hemoleucograma completă, probele inflamatoare (VSH, proteina C reactivă), glicemia, creatinina, sideremia, hormonii tiroidieni (TSH, T4), transaminazele, teste pentru hepatite (B, C) și HIV, precum și markerii tumorali. În funcție de suspiciuni, se completează cu radiografia pulmonară, electrocardiograma și probele de urină.

Testează-ți cunoștințele!

1. Oboseala este întotdeauna semnul unei probleme medicale serioase.
2. Femeile au un risc mai mare de a suferi de oboseală.
3. Artrita, cancerul și hipotiroidia pot cauza oboseală.
4. Doliul, depresia și anxietatea pot duce la apariția sindromului de oboseală cronică.
5. Mișcarea moderată este de ajutor contra oboselii.

Răspunsuri: 1-Fals; 2-Adevărat; 3- Adevărat; 4- Adevărat; 5- Adevărat. 

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Grigore, medic medicină generală, Clinica MC Gral, Ploiești

Oboseala este o stare caracterizată prin scăderea nivelului de energie și prin slăbiciune generală, în urma realizării unor activități cotidiene. De obicei, are un caracter tranzitor, dispărând după o perioadă de odihnă. Această stare se poate asocia cu următoarele semne și simptome clinice: tulburări de memorie, dureri musculare, cefalee, somnolență, amețeală, halucinații, tulburări de vedere, de coordonare motorie sau de dispoziție (iritabilitate, tristețe etc.) și scăderea motivației.

Apariția manifestărilor enumerate anterior și persistența oboselii constituie o indicație pentru prezentarea la medic. În urma consultului vor fi recomandate o serie de investigații clinice și paraclinice, care vor evidenția dacă a apărut o afecțiune (anemie, diabet zaharat, hipotiroidie, depresie etc) care are inclusă acestă stare în tabloul clinic specific.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »