Viata sexuala / Fertilitate »

Fertilizarea in vitro, pas cu pas

Autor: Ramona Liță | 12 October, 18:00 | 0 comentarii

Când visul de a deveni părinți pare atât de greu de realizat, unele tehnici de reproducere asistată pot readuce speranța în sufletele celor doi parteneri de viață. Tehnica cu șanse de reușită mai mare de 50%, este fertilizarea in vitro.


Pentru a înțelege ce înseamnă aceasta și, mai ales, care sunt pașii pe care un cuplu îi are de făcut, am stat de vorbă pentru cititorii Click!Sanatate cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Dr Vythoulkas susține că metoda de fertilizare in vitro se aplică pentru anumite probleme medicale existente în cuplu: trompele uterine nu mai există sau sunt înfundate, există diagnosticul de endometrioză, anumite cauze imunologice și, nu în ultimul rând, atunci când există probleme de infertilitate de cauză masculină.

Crearea embrionului în afara corpului

Practic fertilizarea in vitro este o metodă de reproducere umană asistată ce cuprinde mai multe etape și pe care Dr Vythoulkas o recomandă atunci când alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistată, inseminarea artificială fiind una dintre acestea, nu au avut șanse de reușită.

Pașii pe care fiecare cuplu îi are de făcut, odată ce medicul specialist în infertilitate le-a recomandat acest tratament, sunt:

Stimularea ovariană, primul pas al fertilizării

Primul pas îl reprezintă stimularea ovarelor femeii cu ajutorul unui tratament medicamentos în scopul de a obține mai multe ovule. Monitorizarea acestora se realizează prin ecografie transvaginală și cu ajutorul unor teste hormonale din sângele pacientei.

Tratamentul de stimulare hormonală nu este unul standard, ci este este adaptat nevoilor fiecarui cuplu în parte, și ține de vârsta pacientei, de modul în care ovarele pacientei, dar și de nevoile cuplului.

Începerea acestui tratament de stimulare ovariană nu garantează recoltarea ovulelor, și aceasta pentru că unele femei nu pot produce mai mulți foliculi, chiar și cu ajutorul acestui tratament medicamentos.

Află care sunt cauzele infertilității masculine AICI

Puncția, colectarea ovocitelor

Acest al doile apas, colectarea ovocitelor se face sub ghidaj ecografic, este o procedură scurtă și nedureroasă, pacienta fiind sub anestezie ușoară. La două ore după intervenție, femeia poate pleca liniștită, acasă.

Este bine ca viitoarea mămică să știe că înaintea acestei etape, cu 12 ore, este bine să nu mănânce, să nu bea cafea, să limiteze consumul de apă pentru a preîntâmpina apariția senzației de vomă.

Fertilizarea ovocitelor

Și așa am ajuns la cea mai importantă etapă din cadrul procesului de fertilizare in vitro, atunci când ovocitele colectate sunt fertilizate cu materialul seminal al partenerului. La finalul acestui pas, medicul află care este numărul embriobilor viabili ce pot fi transferați apoi în uterul femeii.

Transferul embrionar

Pasul final după fertilizare, embrionii astfel rezultați sunt transferați în uter cu ajutorul unui cateter extrem de fin și are loc la 2-6 zile de la puncția foliculară. Nu este un pas dureros și nu necesită anestezie, iar numărul embrionilor ce vor fi transferați se discută cu fiecare cuplu în parte, dar nu mai mult de 4, fiind importantă vârsta pacientei, istoricul medical al cuplului, de numărul încercărilor la care a mai fost suspus cuplul etc.

După embriotransfer, pacientei i se vor recomanda câteva zile de repaus, nu mai mult de 2-3. Rezultatul FIV-ului ( fertilizare in vitro) se află cu ajutorul unei analize de sânge, beta hCG, și al unui test de sarcină, ce se fac la 14 zile de la intervenție. Sarcina obținută prin fertilizarea in vitro nu se deosebește cu nimic de cea produsă pe cale naturală, iar nașterea are loc și ea în mod obișnuit.
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »