Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Farmacia verde în caz de colită

Autor: Simona Stănoi | 02 August, 12:58 | 0 comentarii

Boala inflamatoare a intestinului gros, colita se manifestă prin simptome precum durerile abdominare, scaune dese, balonare, diaree sau constipație. Pentru a o ține sub control, poți folosi remediile naturale cu plante!


Această afecțiune cronică afectează deopotrivă bărbații și femeile, în urma studiilor constatându-se că procentul este mai ridicat în rândul persoanelor de sex feminin, aflate sub 40 de ani. Există mai multe tipuri de colită, printre cele mai frecvente regăsindu-se colita ulcerativă, colita ischemică, colita microscopică și colita infecțioasă. Printre cauzele implicate în apariția ei se numără: infecțiile, obiceiurile alimentare sau moștenirea genetică.

Năpraznicul are rol antiinflamator

Năpraznicul este folosit în medicina tradițională pentru a ameliora efectele colitei și pentru a combate diareea. Datorită substanțelor active pe care le conține precum vitamina C, sărurile minerale și taninul, acesta revitalizează întreg organismul, având efect reminalizant. Pune la înmuiat, peste noapte, o mână de flori uscate și frunze de năpraznic, într-o cană cu apă plată. A doua zi strecori cu ajutorul unui tifon, pui planta la fiert în 200 ml de apă și după ce a dat în clocot lași să se răcească 30 de minute. Apoi strecori și amesteci infuzia împreună cu maceratul. Bei 3-4 căni în fiecare zi, pe stomacul gol.

Mușețelul tratează inflamația

Grație proprietăților antiseptice pe care le are și a conținutului ridicat de azulenă, mușețelul grăbește procesul de vindecare al inflamațiilor din colon, ajutând la cicatrizarea rănilor. De asemenea, este de folos și pentru îmbunătățirea digestiei. Prepară o infuzie din 2 lingurițe cu flori de mușețel, peste care torni 1 cană cu apă clocotită. După 10 minute o strecori. Pentru a da rezultate, este recomandat să bei 1 cană în fiecare zi, după fiecare masă principală.

Mărarul împiedică dezvoltarea bacteriilor

Mărarul ameliorează tulburările digestive și contribuie la împiedicarea înmulțirii bacteriilor din intestin. Previne formarea gazelor, combate apariția colicilor și restabilește echilibrul florei intestinale. Consumă într-o cură de o 1-2 luni, 2 lingurițe de mărar proaspăt tocat, în fiecare zi, înainte de masă.

Leac din 5 plante

Amestecul de mușețel, roiniță, coada-șoricelului, mentă și sunătoare ajută la calmarea durerilor abdominale și a spasmelor intestinale, combate diareea și tratează tulburările digestive. Pentru a prepara remediul, adaugă într-un vas câte 1 linguriță din fiecare plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat. Se recomandă consumul a 2-3 căni, în fiecare zi, pe stomacul gol, cu înghițituri mici.

Cimbrișorul, bun sedativ

Deoarece cimbrișorul este prin excelență un antiseptic intestinal, planta este folosită în cazul colitei, reușind să calmeze durerile abdominale. Prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă peste care adaugi 250 ml de apă, iar după 10 minute o strecori. Bea zilnic 2 căni.

De reținut!

Deși leacurile din plante sunt folositoare în cazul colitei, este necesar consultul unul medic care să identifice tipul și stadiul în care se află boala, pentru a recomanda o schemă de tratament personalizată.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »