Familia ta / Copii »

E dependent de calculator. Ce e de făcut?

Autor: Alina Costache | 25 August, 07:45 | 0 comentarii

Computerul este un instrument de lucru util copiilor de orice vârstă, dacă este folosit cu moderație și atunci când chiar au nevoie. Totuși, mulți părinți se plâng de faptul că fiul sau fiica petrece multe ore în fața calculatorului.


Dependența de calculator sau de oricare alte dispozitive electronice este la fel de puternică precum cea de droguri, atrag atenția specialiștii. În timp, aceasta ar putea atrage dezvoltarea unor probleme, precum obezitatea asociată cu sedentarismul.

Discută cu el 

Află care este motivul pentru care copilul tău petrece atât de mult timp la calculator. Uneori, această abandonare în fața unui ecran este văzută ca o evadare din realitate. În cazul în care se confruntă cu probleme care îl determină să caute o „scăpare”, cere ajutorul unui psiholog. Află de ce este el dependent, mai exact. Nu poate sta fără jocuri, frecventează cu precădere rețelele de socializare sau doar îi place să navigheze pe internet?

Dacă este dependent de învățare sau de acumularea de informații, atâta timp cât paginile accesate sunt legale, sigure și decente, nu ar trebui să îți faci griji. Dependența aceasta este benignă și utilă pentru educația lui. Totuși, ai grijă să facă destule pauze, pentru a-și odihni ochii și a se mișca, deoarece sedentarismul la copii este asociat cu obezitatea infantilă.

Plasează computerul într-o zonă deschisă

Dacă nu ai făcut-o deja, acum e momentul să muți calculatorul din dormitory, într-o zonă circulată, precum sufrageria. Este suficient pentru a-l determina să stea mai puțin pe net, iar tu îl poți supraveghea mai ușor. De asemenea, stabiliți de comun acord cât timp poate petrece zilnic pe computer.

Ține cont de faptul că puștiului îi este greu să renunțe dintr-o dată la dependența lui, așa că aplică modificările în etape. Întâi taie din program jumătate de oră, apoi încă una, până când ajungi la limita impusă de tine. Aici intervine și partea de comunicare.

Cu cât îi arăți mai multă încredere, cu atât mai mult se străduiește să nu te dezamăgească. Dacă vrei să îl ajuți, stabilește și pentru tine un program de utilizare a dispozitivelor. Când vede că tu îl respecți, îi este și lui mai ușor să-ți urmeze exemplul. Astfel, copilul va avea acces la calculator doar când tu ești de acord cu asta. Dacă juniorul dispune și de alte dispozitive (tabletă, smartphone etc.), cel mai simplu este să pui o parolă pe internet. De jocurile preinstalate se va plictisi în scurt timp.

Propune-i alte activități

Înlocuiește timpul pe care copilul îl petrece în mod normal la calculator cu alte activități. Încrie-l la clubul la care vrea de mult timp să mergă, petreceți timp de calitate împreună, mergeți la film, lasă-l la joacă în fața blocului sau încurajează-l să facă un sport. Dependența este oricum greu de depășit, cu atât mai mult cu cât nu îi oferi alternativă. Ține cont că unii copii sunt lăsați singuri și nu au abilități sociale, astfel încât utilizarea calculatorului este un substitut pentru lipsa de contact social.

Fii consecvent, dar nu agresiv

O atitudine agresivă înrăutățește problema, în loc să o rezolve. Sigur că un refuz categoric din partea lui de a te asculta te poate face să uiți de comunicarea pozitivă, fără pedepse sau recompense, dar în cazul acesta rezervă-ți un moment de respiro.

Revino după ce ți-ai limpezit gândurile și ești capabil să îi explicit calm și cu argumente întemeiate de ce este bine să mai facă și altceva în afară de a sta la calculator.

Sfatul specialistului

Alexandra Ababi, psiholog, e-mail: [email protected]

Dependența de calculator presupune petrecerea a mai mult de jumătate din programul liber în fața unui calculator, în fiecare zi a săptămânii, acasă, în locuri publice sau în momentele de socializare sau recreere.

Când observi că preocupările lui sunt cu preponderență legat de calculator, ajută-l să își direcționeze timpul și atenția către alte activități dinamice, care să-l determine să folosească energia în mod constructiv. În fața unui dispozitiv electronic poziția este mai mereu statică. De aceea, toată energia acumultă în acest timp este transformată ulterior în stări de agitație, comportamente dezorganizate, furie, respingere, chiar și izolare socială.

Rolul tău este să construiești un set de reguli trasformate în responsabilități în stil ludic, astfel încât să nu perceapă sarcinile pe care le are de îndeplinit ca pe o corvoadă, ci, dimpotrivă, să fie atras de ele. De exemplu, când veniți acasă, după o zi de lucru, respectiv după orele de școală,  puteți pregăti masa împreună, spăla vasele împreună sau povesti ce ați făcut peste zi, prin joc de rol. Trebuie să intervii în programul copilului doar când observi un dezechilibru emoțional din cauza folosirii calculatorului pe o perioada lungă. Nu interveni fără să îi oferi explicații clare, adaptate nivelului său de dezvoltare. Dacă îi oferi atenția de care are nevoie și îi aduci argumente plauzibile, copilul este mult mai deschis la schimbare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »