Sanatatea ta / Ce te doare »

Dr. Doina Dimulescu: „Femeile resimt diferit simptomele infarctului“

Autor: Sorina Severin | 04 January, 10:35 | 2 comentarii

Afecțiunile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces în rândul românilor, incidența acestora crescând în ultimii 10 ani. Despre motivele care duc la declanșarea bolilor cardiace și regulile de urmat pentru a avea o inimă sănătoasă am discutat cu doamna doctor Doina Dimulescu, medic primar cardiolog.


Articole similare:

Click! Sănătate: Câți dintre români suferă de boli de inimă?

Doina Dimulescu: România se află în Uniunea Europeană printre țările cu cea mai mare prevalență a bolilor cardiovasculare și, mai mult decât atât, cu cea mai mare mortalitate prin boală cardiovasculară, cel mai adesea fiind vorba de accident vascular cerebral.

Dacă mortalitatea prin infarct a început să scadă semnificativ, datorită programului de angioplastie primară, în acest caz numărul deceselor reducându-se de la 13% la 8% în rândul pacienților spitalizați, același lucru nu se poate spune și despre decesele cauzate de boli cerebro-vasculare.

C.S. :Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare?

D.D.: Cele mai frecvente boli și, care sunt în același timp, cele mai responsabile pentru aceste niveluri crescute de mortalitate sunt diferite forme ale bolii aterosclerotice coronariene, cum ar fi sindromul coronarian acut, infarct, ischemie silențioasă, cardiopatii dilatative ischemice sau insuficiență cardiacă.

Boala hipertensivă se numără printre cele mai periculoase, deoarece există un mare număr de pacienți hipertensivi în România și mulți dintre ei nu sunt cunoscuți și nu primesc tratament. Hipertensiunea este implicată ca factor de risc atât pentru accidentul vascular cerebral, cât și pentru boala aterosclerotică a coronarelor sau pentru fisura peretelui aortic, care poate fi o condiție mortală.

C.S.:Care sunt principalele simptome ale unui infarct?

D.D.: Există diferențe de simptome nu doar între femei și bărbați, ci și între populația mai tânără și cea vârstnică. La tineri domină durerea toracică retrosternală (în spatele sternului), care este, cel mai adesea, o durere intensă.

Ea debutează gradual și se intensifică rapid, este de regulă iradiată către baza gâtului, către membrele superioare (umeri, brațe și antebrațe) și este însoțită de transpirații reci, de o senzație de sufocare, de greață și de un sentiment de anxietate.

Această durere este resimțită de regulă mai mult de 20-30 de minute. În cazul persoanelor cu diabet, durerea nu este la fel de intensă și durează mai puțin și, din acest motiv, pacienții nu ajung la spital, ajungând la spital câteva zile mai târziu cu diverse complicații ale infarctului miocardic.

Pe măsură ce persoana avansează în vârstă, după 70 de ani, simptomele infarctului sunt mai puține, dominate de lipsa de aer, de slăbiciune sau de pierderea stării de conștiență. Populația feminină tinde să aibă dureri mai puțin tipice și acesta este un motiv pentru care, în toată lumea, femeile sunt subdiagnosticate și tratate cu mai puțină eficacitate.

Mai exact, femeile au dureri amestecate, adică resimt atât dureri coronariene, cât și toracice, care nu sunt sugestive la prima conversație cu pacienta și care pot duce în eroare medicul, în special la debutul unui infarct.

Din acest motiv, persoanele vârstnice, cele diabetice și femeile ar trebui supravegheate de medici timp de câteva ore de la debutul durerii, pentru a fi siguri că durerea nu este de cauză coronariană. Există teste biologice, electrocardiografice și imagistice care ne ajută să conturăm diagnosticul în câteva ore de la debutul durerii, însă pacienții trebuie să ajungă la spital în cel mai scurt timp.

C.S.: Ce reguli trebuie urmate pentru a ne păstra inima sănătoasă?

D.D.: Există un set de reguli, care fac parte din prevenția bolii cardiovasculare și care se referă în special la precauții culinare. Trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi animale, însă, în această categorie, nu intră și peștele gras, care aduce grăsimi sănătoase, polinesaturate, care sunt esențiale pentru păstrarea elasticității vaselor de sânge.

De asemenea, mai sunt o serie de precauții legate de o alimentație mai puțin sărată, în special în rândul persoanelor hipertensive. Abținerea de la fumat, scăderea în greutate sau evitarea instalării obezității sunt alte moduri în care pot fi prevenite bolile de inimă. Este necesar să ne distribuim echilibrat alimentele și să evităm consumul unei singure mese pe zi, cum ar fi cea înainte de culcare. Nici grăsimile sau dulciurile în exces nu sunt recomandate și pe cât posibil, trebuie evitat sedentarismul.

La acestea se adaugă o altă serie de măsuri de prevenție care au legătură cu tratarea corectă a anumitor boli, cum ar fi boala hipertensivă. Ea este, cum am mai spus, un factor de risc pentru alte probleme de sănătate, iar tratamentul corect al hipertensiunii este o condiție majoră pentru evitarea altor complicații: accidentul vascular, insuficiența cardiacă sau boala coronariană.

Prevenția mai cuprinde și vaccinarea antigripală, deoarece s-a constatat că în timpul epidemiilor de gripă poate să crească numărul de complicații cardiace. S-a mai dovedit faptul că existența unei stări de depresie sau de anxietate poate crește riscul de boală cardiovasculară.

C.S.: Ce rol are stresul în declanșarea afecțiunilor cardiace?

D.D.:  Stresul are un rol foarte important, mai ales atunci când structura psihică a unei persoane este afectată. Din cauza stresului excesiv se poate instala o stare de anxietate și, la unele persoane, chiar stări depresive.

Nu toată lumea dezvoltă de la stres tulburări psiho-afective. Probabil că persoanele care care reacționează la stres prin anxietate au risc crescut de a avea evenimente cardiovasculare. Antrenamentul fizic, mai ales în cazul adultului tânăr, poate reduce stările de stres și de anxietate și astfel se micșorează și riscul apariției bolilor de inimă.

C.S.: În cazul tinerilor, care sunt simptomele care pot indica declanșarea unei boli cardiovasculare?

D.D.:Un principal simptom ar fi scăderea toleranței la efort. Persoanele care obosesc mult mai repede și încep să aibă lipsă de aer la nivele de efort pe care le tolerau înainte trebuie neapărat să ajungă la medic pentru evaluare. Scăderea toleranței la efort poate fi dată de o boală a mușchiului inimii, a unei hipertensiuni sau de o boală valvulară ignorată anterior.

Oboseala nejustificată însoțită de lipsă de aer trebuie evaluată. Ritmul neregulat al inimii, hipertensiunea arterială, suflul cardiac, anomalii pe cardiogramă la controalele de rutină, toate acestea ar trebui să ducă orice persoană la medic pentru evaluări suplimentare.

C.S.:  Care boli pot agrava afecțiunile cardiace?

D.D.: Există o legătură strânsă între boala cardiovasculară și alte afecțiuni, un exemplu fiind boala renală. Tot ce facem noi pentru ameliorarea insuficienței cardiace (tratament diuretic, controlul valorilor tensionale) poate limita tratamentul insuficienței cardiace prin agravarea bolii renale.

Este ceea ce numim sindromul cardio-renal, pentru că interacțiunea dintre rinichi, cord și vasele de sânge este extrem de importantă. O altă legătură este cea cu boala cerebro-vasculară, întrucât orice scădere de debit a funcției de pompă a inimii poate determina agravarea unor probleme vasculare cerebrale, care anterior nu erau evidente.

Și aparatul respirator este strict dependent de funcția cardiacă, orice fel de disfuncție importantă a inimii duce la congestia vaselor pulmonare, la apariția lipsei de aer și a sufocării.

C.S.:Care este cel mai important sfat pe care-l acordați pacienților dv?

D.D.:Nu recomand lecturile de pe internet, deoarece sfaturile sunt insuficiente și dăunătoare, multe persoane alegând să ignore indicațiile medicilor, preferând sfaturile unor persoane neavizate. Informațiile medicale calificate nu sunt accesibile cu atâta ușurință și pot induce în eroare, deoarece fiecare bolnav are particularitățile lui și trebuie tratat separat.

CV

Doctor în medicină, specialitatea cardiologie

Vicepreședinte Societatea Română de Cardiologie

Profesor universitar Clinica de Cardiologie „UMF Carol Davila“, București

Șef clinică de cardiologie Spitalul Elias, București

Manager general Spitalul Elias, București

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Nicu | 04 January 2016, 11:52
Ofertă de muncă! Selectăm colaboratori în vederea desfășurării unei activități la domiciliu. Dacă deții cunoștințe minime de navigare pe internet și ușurință de lucru cu fișiere pdf și word, alătură-te echipei noastre. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Nicu | 04 January 2016, 11:52
Ofertă de muncă! Selectăm colaboratori în vederea desfășurării unei activități la domiciliu. Dacă deții cunoștințe minime de navigare pe internet și ușurință de lucru cu fișiere pdf și word, alătură-te echipei noastre. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »