Sanatatea ta / Ce te doare »

Dr. Cristian Viișoreanu: „Avem tratamente moderne de vindecare a cancerului de sân”

Autor: Dorina Novac | 10 July, 17:00 | 0 comentarii

Despre diagnosticarea cancerului de sân, dar și despre opțiunile terapeutice pentru această boală, am stat de vorbă cu dr. Cristian Viişoreanu, medic specialist chirurgie generală, cu competenţe în chirurgie oncologică şi ecografie intervenţională, fondator al Institutului Sânului din București.


Care sunt cele mai comune simptome ale cancerului la sân?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: De cele mai multe ori, pacientele vin la control spunând că au descoperit, întâmplător, în urma unei lovituri, un nodul. De fapt, nu lovitura a dus la apariția nodulului, ci a determinat pacienta să palpeze zona mai bine și să pună în evidență umflătura. În patologia benignă a sânului, cele mai multe acuze sunt durerile mamare sau mastodinia.
 
La pacientele tinere, poate fi evidențiată mastoza fibrochistică (apariția unor umflături dureroase la nivelul unuia sau ambilor sâni, în special, în perioada premenstruală. Un alt simptom este vizibil la nivelul pielii, fiind manifestat prin modificările de tegument cu retracția pielii într-o anumită zonă a sânului, însă astfel de cazuri sunt mult mai puține.

 

Trebuie să ne îngrijorăm dacă descoperim un nodul la sân?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Atunci când pacienta descoperă un nodul, e bine să meargă la un control medical. Sunt cazuri în care medicul urmărește evoluția nodulului: nu necesită nici tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală. Este vorba despre nodulii staționari, care au o evoluție lentă. De fapt, nu toți nodulii descoperiți sunt operați.
 
Se aleg doar cazurile cu noduli la sân care sunt mai ciudați și care au anumite criterii pentru a fi scoși: sunt suspecți, pot să degenereze sau în evoluția lor apar modificări precum creșteri bruște, modificări de aspect intern și consistență.
 

Ce riscuri sunt ca o femeie, cu cancer de sân în familie, să moștenească boala?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Cancerul mamar poate fi transmis în 10 % din cazuri. Restul, 90 % din cauze nu le cunoaștem. Sunt citați niște factori de risc, și atât, dar nu poți cuantifica acțiunea fiecărui factor de risc asupra dezvoltării unei leziuni maligne.
 

Anticoncepţionalele cresc sau nu riscul de cancer la sân?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Urmăresc mai multe studii și nu am găsit o confirmare că ar fi dat de administrarea anticoncepționalelor. Dozele hormonale din anticoncepționale sunt foarte mici, de aceea, este greu de spus.
 

De la ce vârstă ar trebui o femeie să meargă prima dată la un consult de rutină al sânilor?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Dacă are o simptomatologie, pacienta trebuie să se prezinte la medic. Investigațiile precum ecografia și mamografia sunt recomandate în funcție de vârstă.
 
De exemplu, cea mai mică pacientă diagnosticată cu cancer mamar avea vârsta de 2 ani. Ei bine, e prea devreme pentru efectuarea unui test screening, dar este un caz raportat, la care s-a depistat boala. De asemenea, dacă pacienta are antecedente în familie, este indicat să facă o ecografie de la vârsta de 20-25 de ani.
 

Ce tratamente există pentru cancerul la sân?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: În prezent, sunt terapii moderne de vindecare și la noi, așa cum sunt și în străinătate. Tratamentul cancerului mamar nu se mai concepe fără examenul histopatologic – examinarea microscopică a unei probe de țesut din organul suspectat, cu scopul obținerii diagnosticului de certitudine al leziunii suspecte: benignă (necanceroasa) sau malignă (canceroasă).
 
Până acum câțiva ani, pentru depistarea cancerului mamar, la noi încă se făcea puncția aspirativă pentru tumorile maligne, astfel, se realiza un tratament general pentru cancerul de sân. Astăzi, prin puncția biopsie, tratamentul este țintit pe celula respectivă. Fiecare pacientă primește un tratament personalizat, deoarece există terapii diferite pentru cancerul mamar.
 

Ce este tehnica ganglionului santinelă?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Este o metodă care reușește să salveze niște ganglioni de sub braț și să lase niște sechele mai mici pacientelor. Altfel spus, se fac operații cu indicație – se trece prin etapa de identificare a ganglionilor santinelă care, dacă nu sunt bolnavi, rămân la locul lor. Ceea ce înseamnă că vindecarea e mai rapidă, iar cicatricea post-operatorie e mai mică.
 

Când este necesară mastectomia?

 
Dr. Cristian Viișoreanu: Pentru cazurile cu genă prezentă și pentru cele care au risc de dezvoltare de cancer la sân, se ia în discuție mastectomia profilactică (îndepărtarea sânului în totalitate). Atunci când tumora este localizată în cadranul central, de asemenea, este recomandată mastectomia.
 
Când boala e multicentrică și sunt mai multe tumori în sân, situate în zone diferite, atunci mastectomia e obligatorie. Nu se poate face un tratament conservator, ar fi o alegere greșită. 
 
CV
 
Absolvent a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, București, Facultatea de Medicină Generală, promoția 1998;
 
Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, Catedra de Oncologie;
 
Medic specialist chirurgie generală, cu o carieră de aproape 20 de ani în diagnosticarea și tratarea patologiilor mamare, cu un număr de peste 3000 de intervenții în mediul privat;
 
Este promotorul tehnicii ganglionului santinelă în sectorul privat, o intervenție minim-invazivă recomandată pentru tratarea pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente;
 
Fondatorul Institutului sânului, din anul 2017.
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »