Familia ta / Bebe »

Depresie după naștere? Există soluții!

Autor: Diana David | 28 January, 10:50 | 2 comentarii

Pentru unele femei, bucuria maternității este umbrită de depresia care apare după naștere. Este important ca ele să o conștientizeze și, mai ales, să ceară ajutor.


„Baby blues“ sau „sindromul celei de-a treia zi“ apare în primele zile după ce ai născut. Dintr-odată, devii iritabilă, anxioasă, te simți vulnerabilă și ai schimbări bruște de dispoziție. Este o reacție tranzitorie, cauzată de schimbările hormonale care au loc în organism, de stres și de lipsa somnului, și poate dura de la câteva ore la 15 zile. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar de la sine. Iată câteva măsuri care te vor ajuta să te simți mai bine și să eviți agravarea stării depresive:

- Spune-i soțului sau celor dragi că ai nevoie de ajutorul lor (la îngrijirea copilului, la gătit sau la treburile din gospodărie);

- Ai grijă și de tine. Dormi, bucură-te de o baie relaxantă (dacă nu ai avut o operație cezariană), fă o plimbare, răsfață-te cu ceva care îți face plăcere.

- Joacă-te cu bebelușul, vorbește cu el și savurează începuturile relației voastre.

Dacă, după mai multe săptămâni, încă te simți tristă, copleșită de evenimente sau dacă manifești puțin interes pentru copil, probabil că ai depresie postpartum (sau postnatală).

De ce apare

Depresia postnatală poate să apară în orice moment pe parcursul primului an de după naștere. Experții sunt de acord că nu există o singură cauză pentru depresia postpartum, ci mai degrabă o combinație de factori, care pot juca un rol mai mare sau mai mic în debutul acesteia.

Ea poate fi explicată prin cauze fiziologice, dar poate fi declanșată și de schimbările din viața ta, cauzate de apariția copilului, de faptul că ești copleșită de constrângeri și de lipsa unui echilibru între obligațiile firești și activitățile plăcute.

Studiile arată că depresia postpartum afectează aproximativ 7% din mame în primele trei luni de la naștere. Dar există și un procent de aproximativ 19% din femei care manifestă o formă de depresie ușoară.

Citește și: Cele mai bune remedii naturiste pentru depresie

Factorii de risc

Femeile care au prezentat depresie sau anxietate în trecut sau în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de apariție a depresiei postnatale.

Alți factori care pot favoriza apariția depresiei postnatale sunt:

- evenimente stresante în timpul sarcinii (schimbarea domiciliului, probleme financiare, o boală sau nașterea prematură);

- o situație instabilă din punct de vedere social;

- stima de sine scăzută;

- o relație sau o căsnicie nu tocmai fericită, sau chiar dificilă, stresantă;

- sindrom premenstrual acut;

- depresie postnatală la sarcina anterioară;

- prea puțin sprijin de la membri ai familiei sau prieteni.

Sfaturi utile

Odihnește-te

Una dintre principalele cauze ale depresiei după sarcină este oboseala extremă. Bucură-te din plin de zilele petrecute la maternitate, unde nu ai nimic altceva de făcut decât să te odihnești. După întoarcerea acasă, limitează vizitele și încearcă să te relaxezi.

Cere  ajutor de la cei din jur

De la familie, prieteni, soț sau iubit. Deleagă-le sarcini zilnice pentru îngrijirea copilului. Nu vei deveni o mamă rea, dimpotrivă! Te va ajuta să treci cu bine de această perioadă intensă și obositoare.

Nu ezita să vorbești despre neliniștea, îndoielile tale sau dificultățile cu care te confrunți

Spune-le celor apropiați cum te simți și ce te îngrijorează. Ei te vor sfătui și te vor liniști. Și nu uita un lucru important: ai dreptul să fii obosită sau tristă. Chiar și mamele perfecte sunt, uneori.

Sfatul specialistului

Adelina Mureșan, psiholog clinician și psihoterapeut, www.i-psiholog.ro

Presiunea pe care o simt proaspetele mame e tot mai mare. În lumina cantității imense de informații legate de parenting, fiecare se așteaptă de la ea însăși să fie o mamă perfectă, să simtă exact ce și cum trebuie să simtă o mamă bună, să facă totul cum trebuie, să aibă doar gânduri bune. Iar apariția unei probleme emoționale după naștere zdruncină mult această imagine. Cred e nevoie ca atât proaspăta mamă, cât și cei din jurul ei să conștientizeze că problemele de tipul depresiei postpartum nu sunt un moft, nu sunt ceva din care poți să te aduni pentru că ești puternică și nu sunt o dovadă că ești slabă. Sunt probleme de sănătate care necesită tratament și care, nerezolvate, pot să îți afecteze pe termen lung viața – ție, copilului tău, familiei tale. Cu cât ceri sprijin mai repede, atunci când îți dai seama că nu te simți bine, cu atât vei putea depăși mai ușor problema. Cu cât amâni să soliciți ajutor, cu atât problema va fi mai complicată și depășirea ei mai dificilă - dar nu imposibilă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ion | 24 February 2018, 14:01
Recrutam de urgenta moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Petronela | 13 April 2018, 21:32
Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email [email protected]
Adauga un comentariu »