Familia ta / Copii »

De ce nu e bine să îl răsfeți prea mult

Autor: Simona Stănoi | 14 August, 09:05 | 0 comentarii

Din dorința de a-i fi bine copilului, mulți părinți exagerează cu alintările. Însă acest tip de comportament poate veni la pachet cu un preț destul de costisitor: răsfățul exagerat, care va sta în calea dezvoltării sale armonioase, din punct de vedere social și comportamental.


Copilul răsfățat are toate șansele să devină un adult cu probleme, căruia îi va fi greu să ia viața în piept de unul singur. Și asta pentru că în perioada copilăriei a fost obișnuit ca părintele să facă în locul său o serie de lucruri.  

Devine dependent

Cei mici și alintați peste măsură pot dezvolta un comportament de dependență față de părinții lor, fapt care le va cauza ulterior o serie de dezavantaje. Deseori, ca adulți, nu se vor simți confortabil să petreacă timp singuri, deoarece până atunci sursa fericirii lor a fost mereu reprezentată de alte persoane.

SOLUȚIE

Învață-l că anumite lucruri le poate face și de unul singur, iar dacă are nevoie, îi poți fi alături ca simplu observator, îndrumându-l când e cazul.

Are un comportament iresponsabil

În momentul în care este răsfățat, copilul uită să fie responsabil. De aceea, se va simți nemotivat și va fi instabil din punct de vedere emoțional, fiindu-i greu să facă față problemelor, chiar dacă acestea sunt minore.

SOLUȚIE

Pentru a-l ajuta să se responsabilizeze, dă-i sarcini mici - de exemplu, să își pună jucăriile în ordine, să își facă patul sau să ajute la aranjarea mesei.

Uită ce e respectul

Însoțită de sfidare, lipsa respectului reprezintă o caracteristică a copilului răsfățat, obișnuit să îi manipuleze pe cei din jur după bunul său plac. Din cauză că i se permit prea multe și este cocoloșit excesiv, acestuia îi cresc cornițele, considerând că totul i se cuvine. Când nu primește ceea ce își dorește, începe să se comporte urât, adoptând o atitudine de revoltă.

SOLUȚIE

Arată-i prin comportamentul tău când greșește și nu trece ușor cu vederea o atitudine nepoliticoasă.

Abilități sociale scăzute

Deoarece nu a avut ocazia să asimileze un model sănătos de comportament, care implică atât a primi, cât și a oferi, copilului răsfățat îi va fi greu să lege relații de prietenie. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu poate empatiza cu ceilalți și caută mereu gratificarea.

SOLUȚIE

O soluție este să participați ca voluntari în cadrul asociațiilor care merg la copiii din familii defavorizate, pentru a le oferi din jucăriile și din hainele sale.

Nu are ocazia să învețe ce e răbdarea

Răbdarea se învață încă din perioada copilăriei. Să presupunem că te afli cu cel mic într-un magazin cu jucării și, la vederea acestora, el începe entuziasmat să țipe că vrea să îi cumperi imediat ceva. Dacă primul impuls va fi să îi îndeplinești pe loc cerința, el va ține minte că acest tip de comportament îl va ajuta să obțină ceea ce își dorește.

SOLUȚIE

Este indicat să ai o discuție cu el înainte, în care să-i explici cum veți proceda în diverse situații. În cazul exemplificat anterior, spune-i că își poate alege o singură jucărie, fără să se grăbească. În acest fel va învăța să aibă limite și să ia decizii.

Ignoră regulile

Fiind învățat să facă lucrurile în maniera lui, copilul va întâmpina probleme la grădiniță, la școală sau la serviciu, atunci când va fi adult. Pentru că nu a fost obișnuit să se ghideze după un anumit set de reguli, nu va ști cum să se adapteze unui orar deja stabilit și va avea deseori tendința să se sustragă din mediul respectiv, chiulind sau lipsind de la muncă, în funcție de caz.

SOLUȚIE

Părintele trebuie să înțeleagă că răsfățul și fericirea copilului sunt două concepte total diferite.

Nu acceptă refuzul

Când te gândești la un copil răsfățat, primul lucru care-ți vine în minte este acela că primește tot ceea ce vrea, cum și când își dorește. De multe ori, părintele consideră că prin pedepse va mai putea repara ceva.

SOLUȚIE

Cea mai bună metodă este crearea unui sistem de valori pe care să-l deprindă încă de la început. Așa va învăța să își organizeze timpul și să aibă controlul asupra acțiunilor sale, însă într-un mod pozitiv.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »