Stil de viata&dieta / Nutritie »

De ce ne e somn după ce mâncăm cartofi prăjiţi

Autor: Raluca Cocriş | 17 March, 16:20 | 4 comentarii

Aţi observat că alimentele bogate în grăsimi, cum sunt hamburgerii, aripioarele picante, cartofii prăjiţi şi alte preparate de tip fast-food ne creează o senzaţie de oboseală după masă? Acest fapt este confirmat de cele mai recente studii ştiinţifice.


Cercetătorii americani au găsit o legătură între consumul de alimente grase şi apariţia stării de somnolenţă în timpul zilei.

Ultimele cercetări în acest sens, ale căror rezultate au fost publicate în jurnalul „SLEEP“, sugerează că dacă vei consuma o cantitate mare de grăsimi te vei confrunta aproape imediat după masă cu o stare accentuată de somnolenţă.

Tot din studiu a reieşit că persoana care consumă alimente bogate în carbohidraţi se va bucura de o vigilenţă crescută şi de o dispoziţie mai bună.

„Starea de somnolenţă apărută în timpul zilei şi oboseala sunt efecte foarte răspândite în lumea modernă, iar frecvenţa apariţiei acestora este în continuă creştere“, precizează coordonatorul studiului Alexandros Vgontzas, specialist la Colegiul de Medicină din Statul Pennsylvania (SUA).

„Se pare că o dietă bogată în grăsimi scade în mod acut vigilenţa, iar acest lucru poate avea un impact major asupra capacităţii unui individ de a funcționa, de a da randament şi, de asemenea, de a menţine siguranța publică“, a mai completat omul de ştiinţă american.

În cadrul studiului au fost incluse 31 de persoane cu greutate normală şi clinic sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.

Niciunul dintre participanţi nu s-a confruntat cu tulburări de somn, cum este apneea.

În timpul studiului, voluntarii şi-au petrecut patru nopţi într-o cameră specială, unde le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare şi stările de somnolenţă resimţite de participanţi.

La final, oamenii de ştiinţă au observat că există o legătură consistentă între consumul de grăsimi şi apariţia oboselii. S-au luat în considerare şi alţi factori pentru a se ajunge la o concluzie, printre care: vârsta, indicele de masă corporală, cantitatea de calorii ingerate şi orele de somn.

Cercetările au scos la iveală că starea de oboseală nu se manifestă atunci când sunt consumate alimente bogate în proteine.

Ceea ce mănânci nu afectează doar starea de somnolenţă, ci ar putea influenţa şi modul în care se desfăşoară somnul pe timpul nopţii.

Peştele e sănătos, dar nu prăjit

Când experţii în nutriţie recomandă consumul de peşte de câteva ori pe săptămână nu se referă la peştele gătit prin prăjire. Nu doar alegerea tipului de peşte este esenţială în menţinerea sănătăţii corpului şi a mediul înconjurător, ci şi modul de gătire are importanţă majoră pentru sănătate.

De fapt, nimeni nu s-a aşteptat ca peştele prăjit să fie o alege culinară extrem de sănătoasă, având în vedere gătitul în ulei.

Potrivit cercetătorilor britanici de la „Applebee's New England Fish & Chips“, o bucată de peşte prăjit furnizează aproximativ 138 de grame de grăsime, îndeajuns cât pentru trei zile.

Hamburger cu „extra-sos“?

Toate variantele de burgeri la care adăugăm sosuri apetisante ne pot obosi în timp ce le consumăm. Un meniu format din hamburger şi cartofi prăjiţi, la care se adaugă diferite tipuri de topping poate furniza corpului nu mai puţin de 100 de grame de grăsime.

Cantitate mai mult decât necesară să te îmbie la somn. Nu e ceva grav, dar pot apărea probleme atunci când eşti la serviciu.

Aripioare de pui picante? Nu, mulţumesc

Trendul aripioarelor de pui picante a apărut în cursul anului 2009 şi de atunci se situează pe loc fruntaş în topul cu produse de tip fast-food.

Dacă vrei să atenuezi impactul negativ pe care-l au aripioarele asupra organsimului completează meniul cu o salată de crudităţi, nicidecum cu o porţie mare de cartofi prăjiti.

După calculele oamenilor de ştiinţă 3 porţii de aripioare de pui prăjite aduc corpului 108 grame de grăsime. Cum să nu caşti de somn după ce corpul oboseşte să consume aşa mare cantitate de grăsime la o masă. Şi de multe ori se depăşeşte cu mult aceste 3 porţii de aripioare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Stefan | 17 March 2015, 19:56
De asta data te invita cineva sa-ti schimbi atitudinea,modul de viata,gandirea,pentru
a avea un viitor fara griji. Nu e greu deloc,dar trebuie sa fi hotarat, curajos, perseverent, si mai ales serios.
Nu este necesara experienta. Cu cunostinte minime PC,si o instruire GRATUITA oferita sub forma unor lectii prin mail, o sa incepi sa lucrezi cu usurinta.Trimite textul
“INFO” la adresa de email: [email protected] si te voi indruma pas cu pas.
2 Postat de: Adrian | 17 March 2015, 20:54
Se cauta colaboratori, proiect nou.
Pentru oameni deschisi la ceva nou.
Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
Cerinte:
- cunostinte minime PC ;
- necesar calculator;
- conexiune internet;
Nu este necesara experienta, dar reprezinta un avantaj cei care au RABDARE, SERIOZITATE si AMBITIE.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti sa lucrati.Program part-time.Cereti detalii la adresa : [email protected]
Oferim si solicitam maxima seriozitate.
3 Postat de: Viorica | 18 March 2015, 00:48
Sa scapam de somnolenta, sa nu ne prinda plictiseala iata ceva mai bun decat cartofi prajiti:
Nu veti regreta!
Cea mai noua oferta de lucru!
Operator calculator
Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra!
NU este necesara niciun fel de experienta!
Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero!
Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala.
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Adrian Razvan | 19 March 2015, 14:06
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de e-mail: [email protected]
Adauga un comentariu »