Sanatatea ta / Medicamente »

De ce este nevoie de studii clinice

Autor: Diana David | 26 May, 11:05 | 1 comentariu

Contrar temerilor unora dintre oamenii neavizați, în realitate, studiile clinice nu sunt experimente pe pacienți, realizate de companiile farmaceutice pentru profit, ci proiecte de cercetare esențiale pentru a putea trata diverse boli cu medicamente noi, sigure și eficiente. Mai mult, pentru unii pacienți din România, care suferă de boli pentru care nu există încă un leac, ele pot să reprezinte ultima speranță la vindecare.


Un studiu clinic este un proiect de cercetare pentru dezvoltarea cunoștințelor medicale, efectuat pe subiecți umani. Scopul său este, după caz, stabilirea eficacității și clarificarea tuturor aspectelor legate de utilizarea unui medicament, un vaccin sau o nouă procedură de diagnostic. Acest pas, esențial în dezvoltarea oricărui medicament, se realizează pe persoane sănătoase sau care suferă de anumite afecțiuni. Este cel de-al treilea pas, după studiile efectuate in vitro și pe animale.

La ce folosesc

Studiile clinice sunt esențiale pentru evoluția medicinei, deoarece au o contribuție esențială la descoperirea unor noi metode de prevenire, de diagnosticare și de tratare a bolilor. Ele permit o mai bună înțelegere a modului cum acționează o anumită substanță, astfel încât să poată fi oferite tratamente noi și să se stabilească pentru ce fel de pacienți sunt cele mai eficiente.

Se fac conform protocoalelor

În România, toate studiile clinice, însoțite de protocoale detaliate, sunt aprobate de Agenția Națională a Medicamentului. Condițiile pentru realizarea și testarea medicamentului, termenii de includere, informare, tratament și supraveghere a persoanelor care participă la proces sunt definite într-un protocol prestabilit.

Un studiu clinic nu poate fi efectuat decât dacă persoana care este testată este informată și și-a dat consimțământul, liber și în cunoștință de cauză. Înainte de acceptarea sau refuzul de a participa la un studiu clinic, persoana este informată de medicul care efectuează testul. Informațiile trebuie să fie obiective, corecte și ușor de înțeles de pacient.

Toate aceste date sunt sintetizate într-un document de informare scris. Orice pacient care se implică într-un studiu clinic trebuie să semneze un document de consimțământ informat, pentru a se asigura că a primit de la medicul investigator toate informațiile referitoare la implicațiile participării la un astfel de studiu.

Cine poate participa

Mulți pacienţi, care suferă de boli cărora încă nu li s-a găsit un tratament sau care nu mai răspund la terapia clasică, îşi doresc să participe la studii clinice, pentru a beneficia de un medicament inovator, de ultimă generație, la care nu ar putea avea acces în alt fel. În plus, participarea la un studiu clinic îi asigură monitorizarea permanentă de un medic specialist și de îngrijire medicală la standarde înalte.

Pentru a participa la un studiu clinic, există anumite cerințe ce trebuie îndeplinite, numite criterii de includere. Aceste criterii se bazează, în general, pe vârstă, sex, tipul și stadiul bolii, tratamente anterioare și actuale, starea de sănătate a  pacientului și istoricul său medical. Criteriile de includere sunt menite să selecteze participanții astfel încât, în cazul în care sunt acceptați în program, riscurile să fie cât mai mici.

Potrivit unui raport realizat de KPMG în anul 2016, ariile terapeutice care au beneficiat de cele mai multe studii în România au fost oncologia, hematologia, reumatologia, imunologia și bolile metabolice, cu o pondere de 60% din totalul de studii clinice.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 16:44
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]

Adauga un comentariu »