Sanatatea ta / Analize medicale »

De ce este necesar examenul coproparazitologic

Autor: Diana David | 24 May, 08:00 | 1 comentariu

Prezența paraziților intestinali poate fi pusă în evidență cu ajutorul unui test simplu, examenul coproparazitologic. Analiza neinvazivă implică examinarea materiilor fecale, colectate într-un borcan steril.
 


Testul este efectuat pentru diagnosticarea parazitozelor intestinale, dar și pentru a monitoriza eficiența tratamentului antiparazitar (la 1-2 săptămâni după finalizarea tratamentului, în cazul infestării cu viermi paraziți și la 3-4 săptămâni, în cazul infestării cu protozoare, ca Giardia sau Trichomonas). Această examinare poate fi asociată cu coprocultura, o analiză detectează prezența bacteriilor patogene în scaun.

De ce se prescrie  

Examinarea constă în căutarea directă a parazitului prin analiza microscopică a materiilor fecale (după tratamente specifice efectuate pe specimen). Analiza aste prescrisă în cazul simptomelor care pot provoca parazitoză intestinală (diaree persistentă, dureri abdominale, prurit anal, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, greață, diferite tulburări digestive, febră), în cazul unei excursii recente într-o țară în care condițiile de igienă sunt precare.

Cum se efectuează  

Probele se colectează într-un vas steril, de obicei acasă, și aduse imediat la laborator. De regulă, este suficient să se colecteze doar o probă de scaun (20 până la 40 g, cu ajutorul unei spatule). În alte cazuri, poate fi necesară repetarea examinării. În general, se recomandă efectuarea a 3 teste de scaun, luate la câteva zile, pentru a facilita diagnosticul.

Citește și: Afecțiuni depistate de coprocultură

Cum să te pregătești

Înaintea recoltării probei pentru examenul coproparazitologic, se recomandă ca pacientul să evite, timp de 3 zile, medicamentele care conțin cărbune vegetal, bismut, săruri de magneziu, caolin sau benzonaftol, la fel și produsele opace utilizate în radiologie. Nici supozitoarele și uleiurile laxative (cum este uleiul de parafină) nu sunt recomandate. Unii medici te pot sfătui și să ții o anumită dietă, timp de 3 zile înainte de colectarea scaunului.
 
Ce arată rezultatul pozitiv

Examinarea parazitologică poate dezvălui prezența mai multor paraziți, sub diferite forme: ouă, larve, chisturi, spori, viermi, inele. Cu ochiul liber pot fi detectați deja anumiți paraziți, cum sunt viermii. Examinarea microscopică va dezvălui ouă și larve de helmint, amoeba și altele. În funcție de rezultat, medicul va prescrie tratamentul adecvat.

Info

Cauzele apariției paraziților în tractul intestinal sunt, de obicei, consumul de apă sau de alimente contaminate și lipsa de igienă (mâinile murdare duse în gură). Riscul de parazitoză este mai mare la pacienții cu o imunitate foarte scăzută.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Florin | 28 May 2018, 17:30
Bani stand la calculator
Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator , seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica oferta,,trimiteti prin email mesajul APLIC la urmatoarea adresa de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »